Kiengedik a börtönből a cipődobáló iraki újságírót

Vágólapra másolva!
A jövő hét elején távozhat a börtönből az az iraki újságíró, akit George Bush távozó amerikai elnökhöz vágta cipőit 2004. december közepén. A férfi három év büntetést kapott, és Irak népi hősévé vált tettéért. Büntetését később egy évre csökkentették, most pedig jó magaviselete miatt kijöhet a rácsok mögül.
Vágólapra másolva!

Hétfőn szabadlábra helyezik a cipődobáló iraki újságírót - állította szombaton Muntazer al-Zaidi, a férfi ügyvédje. Az újságíró tavaly mindkét cipőjét megpróbálta hozzávágni a Bagdadban búcsúlátogatáson járó akkori amerikai elnökhöz, George Bush-hoz.

"Szerintem nincs akadálya a szabadon bocsátásának, minden remény megvan, hogy hétfőn kiengedik a börtönből" - mondta az ügyvéd, aki közölte: ő és jogásztársai kérvényt adtak be az Iraki Központi Büntetőbírósághoz a szabadon bocsátás érdekében. A testület a férfi jó magaviselete miatt elfogadta a kérvényt, és utasítást adott a büntetés végrehajtási hatóságnak az elengedésére.

Muntazer al-Zaidi, egy kis iraki magántévé alig ismert riportere december 14-én lett világhírű. A hivatalából távozó amerikai elnök, George Bush búcsúlátogatásra ment Bagdadba, és amikor közös sajtótájékoztatót tartott az iraki kormányfővel, al-Zaidi levette mindkét cipőjét, majd George Bush felé hajította azokat. A cipődobálás közben a riporter azt kiáltotta a lábbelik elől elhajló elnöknek: "Ez a búcsúcsókod, te kutya!" Bush sikeresen elhajolt a repülő cipők elől.

A cipődobálás súlyos sértést jelent a muzulmán világban, al-Zaidit tette után hősként ünnepelték az irakiak. A férfit március 12-én ítélte három év börtönre a bagdadi Iraki Központi Büntetőbíróság egy idegen ország vezetője elleni támadás vádjával. A 30 éves tévériporter mindvégig ártatlannak vallotta magát. Büntetését áprilisban egy évre csökkentették.