Vízágyúkkal oszlatták fel az anarchista zavargást Hamburgban

Vágólapra másolva!
Üzleteket törtek föl és autógumikat lobbantottak lángra baloldali anarchista tüntetők vasárnap hajnalban Hamburgban. A zavargásokban 40 rendőr sérült meg, a tömeget végül vízágyúkkal oszlatta fel a német rendőrség.
Vágólapra másolva!

Hat vízágyúval próbálta feloszlatni a feldühödött tömeget Hamburgban a német rendőrség, miután erőszakba torkollt egy szélsőséges nacionalista felvonulás ellen szervezett baloldali tüntetés. A több száz baloldali anarchista megtámadott egy rendőrőrsöt is, a zavargásokban 40 rendőr és 20 tüntető sérült meg.

A zavargások még péntek este kezdődtek, amikor baloldali "autonómok" megpróbálták megakadályozni a szélsőjobboldali NPD párt (Német Nemzeti-demokrata Párt) tüntetését. A legsúlyosabb összecsapásokra azonban vasárnapra hajnalban került sor, amikor egy békésen zajló utcai ünnepség után Schanzenviertelben, Hamburg egyik negyedében mintegy 200 randalírozó kövekkel és üvegekkel támadott egy rendőrőrszobára.

A tömeg a rendőrőrs egyik ablakát közlekedési táblával törte be, egy forgalmat irányító rendőrt pedig megkergettek az utcán - számolt be a történtekről egy rendőrségi szóvivő. Az eldurvuló zavargások során több üzletben is kárt tettek, egy boltból személyi számítógépeket loptak el, és autókerekeket lobbantottak lángra.

Az "autonómok" szerint a zavargásokat a rendőrség provokálta ki kemény fellépésével, Christoph Ahlhaus, Hamburg belügyi szenátora szerint azonban "annak, aki úgy érzi, hogy egy bevetésben lévő rendőr provokálja, problémája van a jogállammal." A rendőrség végül összesen 130 embert vett őrizetbe a zavargások miatt.