Olajfolt fenyegeti az ausztrál tengeri élővilágot

Vágólapra másolva!
Hatalmas olajfolt fenyegeti az élővilágot Ausztrália észak-nyugati partjainál. Az olaj hetek óta ömlik a tengerbe egy fúrólyukból, és a környezetvédők szerint elérheti azt a térséget, ahol a veszélyeztetett púpos bálnák szaporodnak.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál vizek élővilágát fenyegeti egy hatalmas olajfolt, amely egy fúrótorony balesete miatt keletkezett - írja a BBC. Az olaj három hete szivárog a fúrólyukból. A hatóságok kemikáliákkal próbálják megfékezni a folt terjedését, de figyelmeztettek rá, hogy a szivárgást teljesen megszüntetni még legalább két hétbe telik. Naponta legalább négy hordónyi olaj ömlik a tengerbe Ausztrália északi partjánál.

Az ausztrál hatóságok szerint kontrollálni lehet a folt terjedését, és az időjárásnak is köszönhető, hogy az olaj egyelőre a fúróállomás közelében maradt, körülbelül 170 kilométerre a parttól.

Környezetvédők szerint az olaj kiömlése ökológiai katasztrófa, mert a folt nincs messze a Kimberley régiótól, ahol a púpos bálnák gyülekeznek. A púpos bálna veszélyeztetett faj, és ebben a térségben szaporodik. Ha a folt nem is éri el ezt a térséget, a bálnák és delfinek útvonalát mindenképp keresztezi. Halászok állítólag már láttak olajjal beterített teknőst.