Mérgező hulladékkal árasztotta el Elefántcsontpartot egy óriáscég

Vágólapra másolva!
A BBC szerint bizonyíték van arra, hogy a Trafigura olajipari vállalat tudott arról, veszélyes mérgező hulladékkal árasztja el Elefántcsontpartot. Több mint harmincezer embernek fizetnek kártérítést.
Vágólapra másolva!

A Trafigura olajipari vállalat belső levelezéséből származó információk bizonyítják, hogy a cég tudott róla, hogy veszélyes mérgező hulladékot helyezett el a nyugat-afrikai Elefántcsontparton - írja a BBC. A cég beleegyezett, hogy 31 ezer embernek fizessen kártérítést, akik emiatt betegedtek meg. A Trafigura az után jelentette be, hogy kártérítést fizet, hogy egy ENSZ-jelentés megállította, szoros kapcsolat van a sok esetben halálos megbetegedések és a cég veszélyes hulladéka között.

A hulladék a cég Probo Koala nevű hajójáról került Elefántcsontpartra 2006 augusztusában. A Trafigura Mexikóban vásárolt nagyon olcsón olyan nyersanyagot, melyet még meg kell tisztítani, ezután azonban óriási haszonnal tovább lehet adni az olajpiacon. Ez a fajta tisztító eljárás azonban - melynek során csökkentik a nyersanyagban lévő szulfur szintjét - a legtöbb országban tilos, mert súlyosan káros a környezetre.

A Trafuigura először Hollandiában akarta végezni a tisztítást, miután azonban innen kitiltották őket, a most nyilvánosságra került belső levelezés szerint "kreatív megoldást" kezdtek keresni. Így került a hulladék végül Elefántcsontpartra. Az elefántcsontparti tisztségviselőt, aki engedélyezte ezt a Trafigurának, húsz évre zárták börtönbe a helyiek megmérgezéséért. A Trafigura mindeddig tagadta, hogy a cég okozta volna a megbetegedéseket.