Kidobtak egy Jedi lovagot egy walesi Tescóból

Vágólapra másolva!
Kiküldtek egy Jedi lovagot a Tesco egyik walesi áruházából, miután a  biztonsági őrök kérésére sem vette le a csuklyáját. A férfi a Star Wars-filmek nyomán alapított brit Jedi egyház vezetője volt.
Vágólapra másolva!

Vallási diszkrimináció vádja érte a brit Tesco kiskereskedelmi hálózatot, miután a cég egyik walesi áruházából csuklyája miatt kitiltottak egy magas rangú Jedi lovagot. A Star Wars-filmekből eredő Jedi vallás követői nyilvános helyeken általában kapucnis köpönyeget vagy pulóvert viselnek.

Nagy-Britannia első Jedi egyházának vezetőjét az észak-walesi Bangor város Tesco áruházának biztonsági őrei csuklyás huligánnak nézték. Miután a férfi felszólításra sem volt hajlandó levenni kapucniját, kitessékelték az ajtón. A 23 éves Daniel Jones - Jedi nevén Morda Hehol - a brit The Sun szerint hiába magyarázta, hogy vallási előírásnak tesz eleget, amikor magán tartja pulóvere csuklyáját.

A Jedi a Guardian szerint úgy érzi, vallása miatt megalázták. A férfi - aki tavaly alapította meg az angliai Jedi egyházat - azt mondta a The Sunnak: az egyház minden hívének a Tesco bojkottját fogja javasolni, ha hasonló incidens még egyszer előfordul. "Akkor aztán érezni fogják az Erőt" - jósolta.

A Tesco visszavágott: szóvivője szerint a három legismertebb Jedi lovag - Yoda, Obi-Wan Kenobi és Luke Skywalker - csuklya nélkül is mutatkoztak nyilvánosan. Az áruházlánc szerint a férfit nem tiltották ki üzleteikből. "Áruházainkban továbbra is szívesen látjuk a Jediket, még akkor is, ha arra kérjük őket, hogy vegyék le csuklyáikat. (...) Ha a Jedik csuklyában járnának áruházainkban, nagyon sok akciót nem vennének észre tőle."

Nagy-Britanniában külön fogalom a "hoodie", vagyis a kapucnis pulóvert viselő utcai bajkeverő. Az áruházakban általában gyanakodva néznek a csuklyás fiatalokra, sok boltban tiltják is a kapucnik viseletét a vásárlóknak.

A Jedi vallásnak világszerte 500 ezer követője van.