Hazatért az elűzött hondurasi elnök

Vágólapra másolva!
Meglepetésszerűen visszatért Hondurasba a június végén puccsal elűzött elnök, Manuel Zelaya. Az elnök tüntetésekre szólította fel híveit.
Vágólapra másolva!

Dacolva a fenyegetésekkel hazatért Manuel Zelaya elűzött hondurasi elnök. Zelaya hétfőn utazott vissza Hondurasba, három hónappal azután, hogy fegyverrel kényszerítették távozásra. Az elnök, akinek a brazil nagykövetség nyújt menedéket, felszólította híveit, utazzanak a fővárosba, és békés tüntetésen álljanak ki mellette. Már hétfőn tömegek gyűltek a brazil nagykövetség köré, hogy támogassák.

Hondurasban a katonaság június 28-án tartóztatta le, és küldte száműzetésbe Costa Ricába a baloldali elnököt, miután vita alakult ki az államfői mandátum meghosszabbításáról szóló népszavazás körül. A Hugo Chávez baloldali venezuelai elnökhöz húzó Zelayát egyebek mellett hazaárulással vádolják, és megfenyegették, hogy visszatérése esetén azonnal őrizetbe veszik.

Chávez hétfőn közölte, Zelaya négy társával "hegyeken folyókon át, életüket kockáztatva" utazott vissza országába. Az országok többsége - így például az USA - továbbra is őt tekinti elnöknek.