Új vádponttal szembesítik Rózsa Flores társait

Vágólapra másolva!
Újabb vádponttal egészítette ki a bolíviai ügyészség a Rózsa Flores Eduardo csoportja ellen felhozott vádakat. Az áprilisban kommandósakcióval felszámolt, jórészt magyarokból álló csoportot most már fegyveres lázadással is vádolják, amire az ügyész szerint megvan a kellő bizonyíték.
Vágólapra másolva!

Fegyveres lázadással egészítette ki a vádat Rózsa Flores Eduardo és társai ügyében a nyomozást felügyelő bolíviai ügyész. Marcelo Sosa szerint a Bolíviában véres kommandósakcióval felszámolt csoport ellen megvannak a szükséges bizonyítékok.

A begyűjtött dokumentumok és nyomozati adatok, az elkobzott számítógépek és mobiltelefonok memóriáinak vizsgálata alapján állítható: a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores csoportja felforgató merényleteket tervezett, hogy polgárháborús helyzetet teremtve kiszakítsa Bolíviából Santa Cruz tartományt - állította ismételten az ügyész. Ezt a bűncselekményt öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik Bolíviában.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án számolták fel a Santa Cruz-i Las Americas szállodában: a rajtaütés során agyonlőtték a vezetőjüknek tartott Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették, ők továbbra is rács mögött várják az ellenük folyó eljárás végét.

Sosa közölte: az új váddal, a fegyveres lázadással kapcsolatban először Mario Tadicot fogja kihallgatni - jelentette honlapján az ABI bolíviai hírügynökség. Az ügyész utalt arra, hogy Tadicot Rózsa Flores Eduardo toborozhatta interneten keresztül, s az volt a feladata, hogy katonai titkosszolgálati tankönyveket fordítson spanyolra terrorista sejtek létrehozása céljából.