Ban Ki Mun: Drága lesz, ha nem cselekszünk

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlan árat fizetünk majd, ha nem teszünk azonnal a klímaváltozás ellen - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár New Yorkban az ENSZ közgyűlésén. A csúcstalálkozón a klímaváltozás megfékezésének lehetőségét keresik a világ országainak vezetői.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás elleni erőfeszítések felgyorsítását kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet New York-i csúcstalálkozóján. "A klímaváltozás a 21. század kiemelkedő geopolitikai és gazdasági ügye. Újraírja a globális fejlődési egyensúlyt, a békét és a biztonságot."

A főtitkár elutasította azokat a kritikákat, hogy a globális felmelegedés elleni akciók túl drágák lennének. "Nem jól tudják. Az ellenkezője igaz. Elfogadhatatlan árat fizetünk majd, ha most nem cselekszünk" - mondta.

Elsősorban a fejlett országokat sürgette, hogy tegyék meg az első lépéseket, de közölte, a fejlődő országoknak sem szabad lemaradniuk ebben. "Minden országnak többet kell tenni - azonnal."

A decemberben esedékes koppenhágai klímacsúccsal kapcsolatban azt mondta, bármilyen egyezséget is kötnek majd, annak széles körű támogatást kell nyújtani a legsérülékenyebb országoknak, amelyek a legkevésbé járultak hozzá a bajhoz, de a leginkább megszenvedik a következményeit.

Ha nem születik majd egyezség, "az erkölcsileg megbocsáthatatlan, gazdaságilag rövidlátó, politikailag esztelen" - mondta. Szerinte egy új klímaegyezményben benne van a lehetősége, hogy segítse a természetbarát globális gazdaság erősödését, és emberek milliárdjait emelje ki a szegénységből.

Az ENSZ kedden kezdődött New York-i közgyűlésén a Föld megmentésének módját, a klímaváltozás megfékezésének lehetőségét keresik a világ országainak vezetői. (A csúcstalálkozóról bővebben ebben a cikkben olvashat.)