2020-ra szén-dioxid-kvótát vállal Kína

Vágólapra másolva!
2020-ra számottevő szén-dioxid-kibocsátási kvótát vállal Kína - közölte az ENSZ csúcstalálkozóján Hun Csin Tao kínai elnök. Ennek mértékéről azonban hallgatott.
Vágólapra másolva!

Kína megsokszorozza erőfeszítéseit, hogy javítson energiafelhasználása hatékonyságán, és hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását - mondta Hun Csin Tao kínai elnök az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján, amelyet a klímaváltozás elleni küzdelemnek szenteltek. Hu szerint 2020-ra jelentős kibocsátási határt határoznak majd meg, de részletekbe nem bocsátkozott.

A kínai elnök szerint országa bruttó hazai termékéhez mérten fogják vissza majd a kibocsátást. Azt is ígérte, hogy erőteljesen fejlesztik majd a megújuló és nukleáris energiatermelést.

Hu megismételte Kína korában már hangoztatott álláspontját, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben többet kell vállalniuk a fejlett országoknak, mivel történelmileg ők a felelősek a problémáért.

"A fejlett országoknak teljesíteniük kell a szennyezőanyag-kibocsátás Kiotói Egyezményben vállalt csökkentését, további érdemi középtávú kibocsátáscsökkentést kell vállalniuk, és segíteniük kell a fejlődő országokat, hogy kezelni tudják a klímaváltozás ügyét" - idézte a BBC.

Az ENSZ kedden kezdődött New York-i közgyűlésén a Föld megmentésének módját, a klímaváltozás megfékezésének lehetőségét keresik a világ országainak vezetői. (A csúcstalálkozóról bővebben ebben a cikkben olvashat.)