Már lázadással is vádolják Tóásó Elődöt

Vágólapra másolva!
Kedden tartották Tóásó Előd meghallgatását Bolíviában. Tóásó és vádlott-társa, Mario Tadic ellen új vádat hozott fel a főügyész, aki szerint fegyveres lázadást tervezett az Eduardo Rózsa-Flores vezette állítólagos terroristacsoport.
Vágólapra másolva!

A vádlottak nem tanúskodtak a fegyveres lázadás vádpontjában - írta szerdán a La Razón című bolíviai napilap, amely Tóásó Előd bírósági meghallgatásáról tudósított. Victor Hugo Paredes, Tóásó ügyvédje a lap szerint azt nyilatkozta: nem biztos benne, hogy védence szavait megfelelően fordították a meghallgatás során. Az Eduardo Rózsa-Flores vezette állítólagos összeesküvésről Mario Tadicot, az ügy egy másik vádlottját is meghallgatták.

A vádat Marcelo Sosa főügyész a napokban terjesztette ki a fegyveres lázadás vádjával. A La Razón keddi számában írt arról, hogy Sosa szerint a begyűjtött dokumentumok és nyomozati adatok, az elkobzott számítógépek és mobiltelefonok memóriáinak vizsgálata alapján bizonyítható, hogy Rózsa-Flores és társai felforgató merényleteket terveztek. A céljuk az volt, hogy polgárháborús helyzetet teremtve kiszakítsák Bolíviából Santa Cruz tartományt, és ez a bűncselekmény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - mondta a főügyész.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.