Óriási kukorica miatt bukhatja világörökségi címét Szentpétervár

Vágólapra másolva!
Elvesztheti világörökségi státuszát Szentpétervár történelmi belvárosa, miután az önkormányzat engedélyt adott egy, a belvárost elcsúfító felhőkarcoló megépítésére. A Gazprom 400 méter magas, kukoricának csúfolt központja nem a városközpontban lesz, de mindenhonnan látni lehet majd: az épület terveit az UNESCO már 2007 óta kritizálja.
Vágólapra másolva!

Egy 400 méteres, kukorica formájú üveg felhőkarcolóval csúfíthatja el Szentpétervár műemléki belvárosának panorámáját a Gazprom, miután a városi önkormányzat rábólintott az orosz gázipari óriáscég új központjának megépítésére. Az Ohta-központ néven emlegetett komplexum ugyan nem a városközpontban épül, de magassága miatt a belváros szinte minden pontjáról látható lesz, ezért nem kizárt, hogy a beruházás miatt Szentpétervár jelentős része lekerül az UNESCO világörökség-listájáról.

Az engedély megadásával a város vezetői több jogszabályt is megsértettek, mivel a torony olyan területen épül, ahol a beépítési magasságot szigorúan 100 méterben korlátozták. A szabály ellenére az eredeti tervben még csak 300 méteres épületet nem kurtították, hanem még közel 100 méterrel megtoldották: az indoklás szerint azért, mert a telek kicsi, és csak így férnek el rajta a Gazprom óriási kiszolgáló intézményei.

A szentpétervári hivatalnokok azzal indokolták a törvénysértést, hogy az Ohta-központ nem afféle szokványos beruházás, a befektetők munkahelyeket, útépítéseket, bevásárlóközpontot és sportcsarnokokat ígértek a város lakóinak. A csütörtöki moszkvai lapok ugyanakkor arról cikkeztek, hogy a döntésnél csak a beruházók szempontjait vették figyelembe, és szó sem esett a történelmi városközpontról, illetve a turistákról, akik a belváros szinte minden pontjáról a felhőkarcolót látják majd.

Szentpétervár belvárosa a szocialista építészettől leginkább megkímélt orosz városok közé tartozik, a város épületeinek mintegy 15 százaléka áll UNESCO védelem alatt. Az UNESCO világörökségi bizottsága már 2007 júliusában kérte az orosz hatóságokat, hogy vessék el az Ohta-központ építésének terveit - olvasható a szervezet honlapján.