Meghalt a török szultánok utolsó leszármazottja

2009.09.25. 15:20

97 éves korában meghalt Ertugrul Osman, a Törökországot több mint 600 évig uraló szultánok utolsó örököse. A herceg New Yorkban bérelt egy kis lakást. Hazájába, ahonnan 1924-ben kiutasították, csak a kilencvenes években térhetett vissza. Családja boszporuszi palotájába turistaként ment el.

Isztambulban halt meg 97 éves korában "az utolsó Ottománnak" nevezett Ertugrul Osman, a török szultánok utolsó leszármazottja. Osman, II. Abdul-Hamid szultán unokája lehetett volna az Oszmán Birodalom uralkodója, ha az 1920-as években Törökország nem alakul köztársasággá.

Az 1912-ben született herceg élete nagy részét New Yorkban töltötte, egy első emeleti bérlakásban. A New York Times korábbi portréja szerint a férfit, akinek hivatalos neve - magyarra fordítva és kissé leegyszerűsítve - Őhercegsége Ertugrul Osman Effendi, ismerősei csak Osmannak szólították.

A herceg 12 éves volt, amikor családját - amely 1299-től 1924-ig uralkodott - kiutasították Törökországból Musztafa Kemál Atatürk, a modern Törökország alapítójának utasítására. Ezután Bécsben tanult, és egy ideig még Európában élt, majd New Yorkba költözött, ahol több mint hatvan éven át ugyanabban a lakásban lakott, a BBC szerint szerény körülmények között.

Osman a New York Times portréja szerint mindig kerülte a feltűnést, és sokszor elmondta, hogy nincsenek politikai ambíciói. Annak is örült, hogy Törökország jövőjét rendezettnek látta. "Gyakorlatias ember vagyok. A demokrácia jól működik Törökországban" - mondta a New York Times riporterének.

Hazájába az 1990-es évek elején tért vissza először, a török kormány meghívására. A látogatás közben elment a boszporuszi Dolmabahce-palotába is, ahol az oszmán uralkodók laktak. A herceg egy turistacsoporthoz csatlakozott, úgy nézte meg a ma múzeumnak berendezett 285 szobás palotát. "Nem akartam nagy felhajtást. Nem vagyok olyan ember" - mondta, de hozzátette: azért az felzaklatta, amikor az egyik teremőr rászólt, hogy ne lépjen a parkettázott szobák padlójára, ahol gyerekkorában még játszott.

A herceg örököse nála harminc évvel fiatalabb felesége, Zeynep, aki az utolsó afgán uralkodó leszármazottja. "Őutána megszakadnak a családi hagyományok, hiszen minden élő családtag már külföldön született" - mondta férjéről a hercegnő a New York Timesnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK