Irán hamarosan beindítja a második urándúsítót is

Vágólapra másolva!
Irán legfőbb vezetőjének munkatársa szerint "hamarosan" működni kezd az iszlám köztársaság második urándúsítója. A nagyhatalmak szerint Irán eltitkolta ezt az üzemet, az izraeli külügyminiszter szerint pedig Teherán egyértelműen bebizonyította, hogy atomfegyvert akar előállítani. Az irániak állítják: nem titkoltak el semmit.
Vágólapra másolva!

Hamarosan megkezdheti működését Irán második urándúsító üzeme, amelynek létezéséről Barack Obama amerikai elnök beszélt pénteken, a G-20 csoport pittsburgh-i csúcstalálkozóján. "Az új gyár, ha Isten is úgy akarja, hamarosan megkezdi működését" - idézte a Farsz hírügynöség Mohammad Mohammadi-Golpajeganit, az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah irodavezetőjét.

Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök pénteken az amerikai Time magazinnak még azt mondta, az új urándúsító csak másfél év múlva lesz működőképes. Az elnök ezzel indokolta, hogy Teherán csak szeptember 21-én tájékoztatta a létesítményről a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ). A NAÜ szabályai ugyanis csak az üzembe helyezés előtt fél évvel írják elő a bejelentést.

Obama pénteken bírálta Iránt, amiért az iszlám köztársaság szerinte"megsérti azokat a szabályokat, amelyeket minden államnak tiszteletben kell tartania". A második urándúsító üzem az amerikai elnök szerint összeegyeztethetetlen azzal, hogy Teherán békés célú atomprogramról beszél. Obama mellett Gordon Brown brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel Német kancellár is felszólalt a második urándúsító üzem ellen.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök is azt nyilatkozta, hogy Iránban NAÜ-ellenőrzésre van szükség, és Teheránnak bizonyítania kell jó szándékát a jövő heti genfi tárgyalásokon. Irán és a nukleáris kérdéssel foglalkozó hat ország (az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Kína) október 1-jén Genfben ülnek tárgyalóasztalhoz.

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter szombaton azt mondta, a második urándúsító üzem lelepleződése "egyértelmű választ" követel meg a nagyhatalmaktól a Teheránnal tartandó október 1-jei tárgyalásokon. Lieberman szerint az újabb leleplezés "minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy ez az ország (Irán) atomfegyverrel akar felszerelkezni".

"Súlyos aggodalmának" adott hangot Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, aki pénteken New Yorkban találkozott az iráni elnökkel. "A főtitkár megismételte felhívását, hogy Irán maradéktalanul hajtsa végre a rá vonatkozó biztonsági tanácsi határozatokat, továbbá teljes mértékig működjön együtt a NAÜ-vel minden, a nukleáris programját illető aggodalom tisztázása érdekében" - fogalmazott az ENSZ közleménye.

Ahmadinezsad szerint semmit nem titkolnak el a NAÜ elől, de "ez nem jelenti azt, hogy minden létesítményünkről be kell számolnunk az Obama-kormánynak". Ali Akbar Szalehi, az iráni nukleáris hatóság vezetője szerint sem rejtegették a létesítményt, hiszen az központi helyen, a Teherán és Kum (Irán legfontosabb vallási központja) közti út mellett található, száz kilométerre a fővárostól.