Ötven év után egyesülhettek koreai családok

Vágólapra másolva!
Újra találkozhattak egymással kettészakított koreai családok tucatjai. Észak- és Dél-Korea 1953-as szétválása óta a határ két oldalán rekedt családok eddig telefonon sem tarthatták egymással a kapcsolatot. A családok egyesítése most újrakezdődött.
Vágólapra másolva!

Idős koreaiak csoportja indult el a Gyémánt-hegyre, hogy több mint ötven év elteltével - az 1953-as koreai polgárháború óta először - találkozzon családtagjaival. Több mint 90 dél-koreai - legtöbbjük hetvenen túl - kapott engedélyt arra, hogy az észak-koreai keleti parton fekvő Gyémánt-hegyi üdülőhelyen rég nem látott hozzátartozóival találkozzon.

Az 1953-as polgárháború óta nincs telefonösszeköttetés a két Korea között és még levélben sem érintkezhettek az elszakadt rokonok. Észak- és Dél-Korea családjainak újraegyesítése 2005-ben kezdődött, de a programot politikai okokból, a két ország között fokozódó feszültség miatt két éve leállították.

A most 100 éves Kim Yu-Jum 16 éves húgát veszítette el a harcok alatt és végül az ország két végére kerültek. "Minden nap gondoltam rá az elmúlt ötven évben" - monda a BBC-nek Kim. Sokan már nem is reménykedtek abban, hogy újra láthatják egymást. A zömmel 80-90 éves családtagoknak talán ez az utolsó esélyük a találkozásra.