Elárasztotta az árvíz a fülöp-szigeteki fővárost

Vágólapra másolva!
Egyre komolyabb erőfeszítéseket igényel a Fülöp-szigeteken az áradás következményeinek felszámolása. Negyedmillió ember menekült el otthonából, mert a Ketsina-ciklon esőzései miatt minden folyó kilépett a medréből Luzon szigetén. A főváros, Manila négyötöde víz alatt van, és már 51-en meghaltak a katasztrófában.
Vágólapra másolva!

Már 51 halálos áldozata és 21 eltűntje van a Fülöp-szigeteki özönvíznek - írja a BBC. A Ketsina nevű trópusi vihar okozta az óriási esőzéseket, amelyek miatt a medrükből kilépő folyók elöntötték a fővárost, Manilát is. Gilbert Teodoro védelmi miniszter szerint katonák, rendőrök és civil önkéntesek küzdenek az elemekkel, és már 4000 embert kimentettek a veszélyzónákból.

250 ezer embernek kellett eddig elhagynia otthonát hivatalos források szerint. Rengeteg ember háztetőkőn, autóbuszok tetején vagy épp függőkábeleken keresett menedéket a videófelvételek tanúsága szerint. Vasárnapra sokat tisztult az időjárás, így a mentőcsapatok még nagyobb erőbedobással tudnak dolgozni a BBC szerint.

Egyes híradások szerint ugyanakkor még a főváros 80 százaléka víz alatt áll. A fülöp-szigeteki kormány katasztrófahelyzetet hirdetett Manilában, és 25 további tartományban. A Ketsana hat óra alatt akkora esőzést zúdított a szigetországra, amennyi egy hónapban szokott összesen esni Luzon szigetén.

George Andrada manilai buszsofőr mindent elvesztett a vízáradatban. "Nagyon gyorsan történt. Váratlanul minden víz alá került. Nem tudtam semmit sem kimenteni, csak a rövidnadrágot, ami rajtam volt" - mondta a BBC-nek.

Egy másik helyi lakos, aki egy bevásárlóközpontba menekült, azt mondta, hogy "a város tiszta víz és elektromosság nélkül maradt" - írta egy e-mailben a BBC-nek. Az északi országrész repülőterein is utasok ezrei rekedtek.

Vidéken is katasztrofális a helyzet. Mon Ilagan, Cainta városának polgármestere elmondta, hogy településének 100 százaléka víz alatt van. Közlekedni képtelenség, az utak szinte használhatatlanok és a kompjáratokat is törölték a viharos tenger miatt.

Forrás: [origo]
Kajakkal lehet közlekedni a csatornává vált manilai utcákon

A Fülöp-szigeteki meteorológiai szolgálat egyértelműen a klímaváltozást teszi felelőssé az utóbbi évtizedek legsúlyosabb esőzéseiért. A 100 kilométeres óránkénti sebességű szelet hozó Ketsana-ciklon hétfőre már teljesen kiér a Dél-kínai-tengerre, és elhagyja a letarolt Fülöp-szigeteket.