Vágólapra másolva!
Több ezren rekedhettek a romok és törmelékek alatt az indonéziai Szumátrán, amelyet 7,9-es erősségű földrengés rázott meg. A legnagyobb pusztítást Padang városban okozta, ahol házak dőltek össze, hidak omlottak le, és a városlakók között kitört a pánik. A földrengésnek legalább 75 halálos áldozata van, de a Reuters már 100-200 halottról ír.
Vágólapra másolva!

Legalább 75-en meghaltak az indonéziai Szumátra szigetén, amelyet szerdán 7,9-es erősségű földrengés rázott meg. A Reuters a helyi katasztrófavédőkre hivatkozva azt írja, 100-200 halottja biztosan lesz a földrengésnek.

Priyadi Kardono, a nemzeti katasztrófavédelmi szervezet szóvivője a Reuters szerint azt mondta, körülbelül 500 ház omlott össze és 100 ember sérült meg. Az első jelentések arról szóltak, hogy több ezer ember rekedt az összeomlott épületek romjai alatt, de a számokat még próbálják pontosítani az indonéz katasztrófavédők. Az indonéz egészségügyi miniszter korábban azt mondta: ezrek lehetnek a romok alatt.

A földrengés epicentruma a sziget partjától mintegy ötven kilométerre, Padang város mellett volt, itt épületek dőltek össze, és hidak szakadtak le - írja a BBC. A Reuters szerint a víz is elöntötte a várost, mert a földrengés miatt a vízvezetékek eltörtek. A BBC úgy tudja, hogy két kórház épülete összeomlott.

A 900 ezer embernek otthont adó városban és a környékbeli településeken kitört a pánik, a lakók kiszaladtak az épületekből, a telefonos összeköttetés az egész várossal megszakadt. Számos hotel összedőlt - közölte Rahmat Triyono, az indonéz geofizikai és metorológiai intézet illetékese az AFP hírügynökséggel.

"Épületek százai rongálódtak meg az út mentén. Tüzek gyulladtak, hidak szakadtak le és elképesztő a pánik" - mondta a Reuters-nek egy ember a földrengés által sújtotta városról, majd megszakadt a telefonvonal.

A Metro televíziós csatornának egy Adi nevű ember azt nyilatkozta a Reuters szerint, hogy "már jó ideje nem láttam halottakat, csak összeomlott házakat. Némelyik félig omlott össze, mások teljesen. Az emberek túlságosan rémültek ahhoz, hogy visszamerészkedjenek [...] Még nem érkezett segítség".

A földrengést az indonéz fővárosban, Jakartában, valamint Szingapúr és Malajzia egyes részein is érezni lehetett a BBC szerint. A földrengés 85 kilométerrel a tenger alatt, egy törésvonalnél jelentkezett. Ugyanitt kezdődött az a földrengés, amely a 2004-es délkelet-ázsiai szökőárt okozta, amelyben 230 ezer ember vesztette életét.

A szumátrai katasztrófa csupán órákkal az után történt, hogy egy másik földrengés és az azt követő szökőár hatalmas károkat okozott a csendes-óceáni Szamoa-szigeteken és környékén. A halálos áldozatok száma itt száz felett jár, a sérültek száma meghaladja a 145-öt. Egész falvakat öntött el a víz, a tengerpart mentén lévő házakat lerombolta az ár. Még a távoli Új-Zélandon és Japánban is cunamiriadót rendeltek el. A szökőárról szóló cikkünket itt olvashatja.