Szorul a hurok a brit hadiipari óriás körül

Vágólapra másolva!
Vádalkuval próbál megmenekülni a bírósági eljárás elől a vesztegetésekkel gyanúsított BAE Systems cég. Egyelőre azonban nem sikerült megegyeznie a brit korrupcióellenes hivatallal, bár még hetekig tárgyalhatnak a bírság összegéről. A BAE számos országnak szállít hadifelszerelést, és sok esetben kenőpénzzel jutott megbízásokhoz.
Vágólapra másolva!

Súlyos korrupciós vádakkal néz szembe a brit BAE Systems haditechnikai cégóriás - írja a BBC. A gyanú szerint a vállalat vesztegetéssel nyert el komoly pályázatokat, és így szállíthatott Afrikába és Kelet-Európába haditermékeiből. A BAE tárgyalt a fő brit korrupciós hivatallal (az SFO-val) arról, hogy megegyezzenek, mit kellene beismernie a cégnek, illetve mekkora összegű bírságot kellene fizetnie. Azonban a vádalku tárgyalásai egyelőre nem jártak sikerrel, így bíróság elé kerülhet az ügy.

Arról, hogy az ügyet valóban bíróság elé viszik-e, a skóciai főügyész dönt majd. Az iratok összeállítása több hetet vehet igénybe, és a BBC szerint addig megszülethet a megállapodás a BAE és az SFO között.

"A BAE Systems mindig felelősségteljesen viselkedett az SFO-val, számításba véve a részvényesek és az alkalmazottak érdekeit, illetve a kapott jogi ajánlásokat is" - közölte a cég. Ennek ellentmond, hogy egy tavalyi független vizsgálat során kiderült, a BAE nem mindig alkalmazta a legmagasabb erkölcsi normákat - fogalmaz a BBC.

A BAE ezért utasította vezetőségét, hogy sokkal erőteljesebb vesztegetés elleni lépéseket tegyen, és egy átfogó etikai kódex készítése is fontos lenne. Mindezt az egy évig tartó vizsgálat támasztotta alá, melyet egy független igazságügyi bizottság készített. A bizottság szerint a fő hiba az volt, hogy "voltak olyan szerződések, amelyek nem érnek sokat, de hosszútávú károkat okoztak a cégnek, amely mégis elfogadta ezeket".

Az SFO 2007-ben nemzetbiztonsági okokból már ejtett egy BAE-t érintő vesztegetési ügyet. Akkor Szaúd-Arábiával kötöttek egy szerződést, ami valószínűleg nem volt szabályos. A szaúdi üzlet 20 milliárd font (6600 milliárd forintos) értékű volt. A BAE 1989 és 2002 között több tízmillió font értékben ajándékozta meg a szaúdi királyi udvar tagjait, hogy összejöjjön a 100 vadászgépről szóló üzlet.

Az SFO vizsgálja a Romániával, Csehországgal, Tanzániával és a Dél-afrikai Köztársasággal kötött szerződéseket is. A BBC gazdasági újságírója azt mondta a BAE számára veszélyes helyzetről, hogy "ez a legrobbanékonyabb vizsgálat egy brit cég ellen, amit valaha láttam".