Hazudott a Polanski-per ügyésze

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy csak 90 napot kellett volna vizsgálati fogságban töltenie 1978-ban Roman Polanskinak, és megúszta volna a 32 éves önkéntes száműzetését és mostani letartóztatását. Ügyvédjei Los Angelesben valószínűleg arra hivatkoznak majd, hogy a bíró és az ügyész is kötelességszegést követett el annak idején. Csakhogy a bíró időközben meghalt, a nyugalmazott ügyész pedig azt állítja, hazudott, amikor a tárgyalótermen kívüli egyeztetésekről beszélt.
Vágólapra másolva!

Már leporolta a nemi erőszakkal vádolt Roman Polanski 32 éve irattárban sárguló aktáját a Los Angeles-i ügyészség, de egyelőre nem közölték, milyen büntetést kérnek a filmrendezőre, ha Svájc kiadja az amerikai hatóságoknak. "Meg fog jelenni a bíróság előtt, és majd a bíróság dönt a büntetéséről" - mondta a Los Angeles Timesnak Sandi Gibbons, a kerületi ügyész hivatalának szóvivője.

Polanskit Kaliforniában azzal vádolják, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt (a történtekről részletesen itt olvashat). 1978 januárjában, közvetlenül az ítélethirdetés előtt szökött meg. A Los Angeles Times szerint egy szál hitelkártyával esett be a repülőtérre, és vette meg az utolsó jegyet a British Airways késő esti londoni járatára. Azóta nem járt az Egyesült Államokban, még a neki megítélt Oscar-díjat sem vette át személyesen.

A lap által megszólaltatott jogi szakértők szerint bonyolult és izgalmas jogi csaták következnek, ha Svájc kiadja Polanskit. Laurie Levenson, a Loyola Law School professzora szerint a kiadatás után Polanski ügyvédjeinek első dolguk lesz, hogy kérjék az összes vádpont elejtését, arra hivatkozva, hogy az ügyészség és a bíróság is több kötelességszegést követett el a korabeli eljárás során.

A rendező 1978-ban a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát abban, hogy közösült egy kiskorúval, cserébe azért, hogy a többi vádat (többek közt szodómia és kábítószerrel visszaélés minősített esete) ejtsék ellene, és enyhe büntetéssel megússza az ügyet. A Los Angeles Timesnak nyilatkozó szakértők szerint kellő alapja lehet arra, hogy visszavonja ezt a nyilatkozatát.

A vádalkut akkor az ügyészség is elfogadta, majd Laurence Rittenband bíró 90 nap vizsgálati fogságra a chinói börtönbe küldte Polanskit, hogy ez alatt az idő alatt a bíróság "méltányos és igazságos" döntést hozhasson. A börtönből 42 nap után elengedték, és azt javasolták a bírónak, hogy nem szükséges további szabadságvesztéses büntetés. Rittenband azonban úgy vélte, csak tisztára akarják mosni a rendezőt, és vissza akarta küldeni további 48 napra, azzal a kitétellel, hogy utána önként vállalja a kitoloncolást.

Forrás: AFP

Amikor Polanski erről értesült, elhagyta az országot. Rittenband bíró ugyanis állítólag az ítélet 1978. február 1-jére kitűzött kihirdetése előtt azt mondta az ügyvédjeinek, hogy a megállapodással ellentétben súlyosabb börtönbüntetést szándékozik kiszabni. Mivel Rittenband 1993-ban elhunyt, ma már szinte lehetetlen eldönteni, hogy ez valóban így történt-e.

A tavaly bemutatott, Roman Polanski: Wanted And Desired című tévés dokumentumfilmben David Wells nyugalmazott ügyész azt állította, hogy a vádalku ellenére ő rá akarta venni a bírót, hogy börtönbüntetést szabjon ki Polanskira. Bár nem ő képviselte a vádat, rajta tartotta a szemét, és gyakran konzultált a bíróval - állította. Ez tilos lett volna, ezért a rendező ügyvédjei a filmben elhangzottakra hivatkozva tavaly perújrafelvételi kérelmet nyújtottak be a bíróságra, amit azonban Polanski távollétére hivatkozva elutasítottak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Los Angeles Times szerdai számában Wells azt nyilatkozta, egyszerűen hazudott a dokumentumfilmben. "Szívesen mondanám, hogy helytelen kijelentés volt, de az az igazság, hogy hazugság volt" - mondta a nyugalmazott ügyész, aki állítólag azért találta ki a sztorit, mert azt hitte, a dokumentumfilmet csak az Egyesült Államokon kívül mutatják be.

A 76 éves rendezőt szombaton vették őrizetbe a 32 éve érvényben lévő amerikai elfogatóparancs alapján Zürichben, ahol a helyi filmfesztivál életmű-díját vette volna át. Jelenleg egy fogházban várja, hogy döntsenek a kiadatásáról. A kaliforniai törvények szerint a kiskorú elleni nemi erőszak bűncselekménye soha nem évül el, Svájcnak pedig élő kiadatási egyezménye van az Egyesült Államokkal.