Nyolc amerikait megöltek Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Fényes nappal rohantak le két kisebb amerikai támaszpontot Afganisztán keleti határvidékén. A fegyveresek nyolc amerikai katonát és két afgán rendőrt öltek meg. Ekkora veszteségeket egyetlen nap alatt egy éve nem szenvedtek az afganisztáni NATO-erők.
Vágólapra másolva!

Megtámadtak és elfoglaltak két amerikai előőrsöt afgán fegyveresek egy vakmerő, fényes nappal véghezvitt akcióban. A harcok során nyolc amerikai katona és két afgán rendőr is meghalt. Ekkora veszteséget egy éve nem szenvedett az amerikai hadsereg Afganisztánban - írja a New York Times amerikai és afgán katonai forrásokra hivatkozva.

Az összecsapás a keleti Núrisztán provinciában tört ki, a pakisztáni határhoz közeli elhagyatott területen. A fegyveresek szombaton reggel rohanták le a kis amerikai támaszpontokat, lőfegyverrel és gránáttal támadtak. Bár az amerikaiak viszonozták a tüzet, és helikopterekről is lőtték a támadókat, a felkelők nem vonultak vissza - mondta Wayne Shanks tábornok, az afganisztáni NATO-erők szóvivője.

A harc délutánig tartott, egy időre a felkelőknek sikerült elfoglalniuk a két amerikai támaszpontot. "Ngyon agresszív támadással találkoztunk, nagy erőket kellett bevetnünk, hogy tartsuk az állásainkat" - mondta a szóvivő. A New York Timesnak nyilatkozó núrisztáni kormányzó, Dzsamaluddin Badar szerint a támadók 11 afgán rendőrt elraboltak, kettőt pedig megöltek az összecsapás során. Badar szerint Pakisztánból átszivárgó tálib fegyveresek támadták meg a támaszpontokat, az amerikai hadsereg pedig "törzsi harcosokként" írta le őket.

Egy évvel ezelőtt a környéken nagyon hasonló támadással kellett szembenéznie a szövetségeseknek. A felkelők néhány nappal azután támadtak, hogy egy amerikai légicsapásban több helyi orvos is meghalt, amely feldühítette a helyi lakosságot - a szövetségesek feltételezése szerint ez hozzájárulhatott a felkelők heves támadásának sikeréhez. Az egy évvel ezelőtti összecsapásban 48 amerikai és 24 afgán katona halt meg. Az egy évvel ezelőtti összecsapás óta nem fordult elő, hogy a NATO-erők egyetlen nap alatt ennyi katonát elveszítettek volna - írja a New York Times az icasualties.org című független oldalra hivatkozva, amely folyamatosan követi a NATO-erők afganisztáni veszteségeit.