Vágólapra másolva!
Hiába várnak a földrengés sújtotta szumátrai falusiak a külső segítségre, az elzárt falvakba eddig csak tészta érkezett. Pedig akkora sár temetett be négy falut, hogy még a minaretek sem látszanak ki alóla. A magyar mentőcsapatok Padang városában csak holttesteket tudtak kiemelni a romok közül, a kutatást vasárnap befejezték.
Vágólapra másolva!

A magukra maradt falusiak puszta kézzel kaparják ki a halottakat a törmelék alól a földrengés sújtotta Szumátrán - írja az AP hírügynökség. Hivatalos adatok szerint 644 olyan emberről tudnak az indonéz hatóságok, akiket a hegyvidéki falvakban temettek maguk alá földcsuszamlások.

A szerdai 7,6-es erősségű földrengés áldozatainak száma velük együtt 1300-ra emelkedhet. 3000 ember hollétéről továbbra sem tudni semmit. Vidéken azért is rosszabb a helyzet, mert a külföldi segélyek és mentőosztagok a legsúlyosabban érintett 900 ezres Padang városába érkeznek.

Jusuf Kalla indonéz alelnök szerint kevés az esély, hogy az eltemetett 644 emberből bárki is élve előkerülhetne. "Biztosnak kell lennünk abban, hogy halottak. Így most a temetésekre várunk" - mondta az alelnök.

Az AP szerint ahol valaha a falvak álltak, most csak sár és pálmafák darabjai vannak. Egyes falvak jelenleg 30 méteres sár alatt vannak. "Még a mecset minaretje is eltűnt, pedig magasabb 20 méternél is" - mondta az indonéz egészségügyi minisztérium krízisközpontjának vezetője. Dzsumanak, Pulai Aija, Lubuk Lave és Limo Koto Timur települések teljesen eltűntek, és a környék is csak gyalog meközelíthatő a sárral elzárt utak miatt.

A helyiek arra panszkodnak, hogy a kormány ide nem küldött mentőcsapatokat, mindössze 20 rendőr segít a keresésben. "Hét rokonomat vesztettem el. Most minden, amit tehetek az, hogy várom a kutatócsapatokat. De ők nem jönnek" - mondta az egyik helyi lakos az AP-nek. A kormány eddig csak némi élelmiszersegélyt dobott le helikopterről, de a tésztát nem tudják megfőzni, mert nincs tiszta víz a környéken.

A magyar mentőcsapatok is dolgoztak

Indonéziába közben már több tízmillió dollárnyi segély és külföldi mentőcsapatok is érkeztek. A magyar katasztrófaelhárítók speciális mentőcsapata két holttestet talált vasárnap a Jakarta szálloda romjai alatt, amely második napja végez mentési munkálatokat Padang városában.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: a magyar mentőcsapat vasárnap reggel, helyi idő szerint 7 órakor, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának mentőcsapatával közösen kezdte meg a Jakarta szálloda romjainak átvizsgálását. Három óra elteltével a keresőkutyák két holttestet találtak, és körülbelül egyórás munkával tudták kiemelni az épület romjai alól egy középkorú férfi tetemét.

Az első napon, szombaton sem túlélőt, sem halálos áldozatot nem találtak azon a mintegy 100-szor 200 méteres, romokkal borított területen, amelyet az ENSZ helyi irányító csoportja jelölt ki számukra. A szóvivő szerint a mentőcsapat folytatja a munkát, de rendkívül nehéz vele kapcsolatot teremteni, nem működik sem a telefonos, sem a műholdas kapcsolat.

A kutatás befejezéséről döntöttek a helyi irányítók

Az OKF Jackovics Péter vezette - két mentésirányítóból, két kutyás keresőből, két orvosból és hat műszaki mentőből álló - csapat szombaton érkezett Padang városában. A műveleteket irányító ENSZ csapat vezetője a kutatások befejezéséről döntött, így az OKF csapata néhány napon belül - a tervek szerint kedden - hazajön - jelentette be vasárnap Szentes György.

Ugyancsak szombaton kezdte meg munkáját Padangban a magyar Baptista Szeretetszolgálat 17 fős mentőcsapata. Ők is csak halottakat találtak eddig Padang városában - közölte vasárnap a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója. A Rescue 24 nevű speciális mentőcsapat Padang déli részén, eddig felderítetlen területen kutat túlélők után - közölte Révész Szilvia.