Nem fogadja Obama a dalai lámát

Vágólapra másolva!
Nem fogadja a héten Washingtonba utazó dalai lámát Barack Obama amerikai elnök. Obama a kínaiaknak akar gesztust tenni ezzel, mert szeretne velük több kényes ügyben is dűlőre jutni - írja a Washington Post.
Vágólapra másolva!

Washingtonban tárgyal a héten a dalai láma, találkozik több szenátorral és képviselővel, sőt várhatóan találkozik egy csoport kínaival is, akik a tibetiek és a kínaiak közötti megbékélés ügyében tevékenykednek, ám az amerikai elnök nem fogadja.

Barack Obama a kínaiaknak akar gesztust tenni, ezért nem fogadja a lámát - írja a Washington Post. A találkozót elhalasztják, az amerikai lap szerint Obama majd csak akkor fogadja a lámát - valamikor decemberben -, ha már találkozott Hu Csin-tao kínai államfővel a jövő hónapban.

Ez lesz az első alkalom 1991 óta, hogy a dalai láma úgy utazik Washingtonba, hogy nem fogadja az amerikai elnök. Korábban tízszer jött, és mindannyiszor találkozott is az aktuális amerikai vezetővel - legutóbb 2007-ben George W. Bushsal.

A dalai lámával való találkozás elhalasztása az átfogó amerikai Kína-stratégia része, amellyel igyekeznek javítani a két ország viszonyát. Az amerikaiak közölték a száműzött tibeti küldöttséggel, hogy olyan kényes ügyekben akarnak előrelépni Kínával, mint például az észak-koreai és iráni nukleáris leszerelés, ráadásul küszöbön áll egy fegyverüzlet Tajvannal is.

"Aggasztja őket a túl sok zavaró tényező. Nem szeretnék, ha a kelleténél több dolog terhelné a kapcsolatot" - idézett a Washington Post egy neve elhallgatását kérő ázsiai diplomatát. Az nem világos, hogy az USA vezetése kifejezett kínai kérésre vagy saját döntése alapján mondta le a találkozót.

Kína 1959-ben szállta meg és csatolta területéhez Tibetet, a láma azóta él száműzetésben. Kína mindig érzékenyen reagál az autonómiát követelő láma közszerepléseire, különös tekintettel az államfőkkel való találkozóira. A Kína és a dalai láma között folyó tárgyalások 2008-ban megszakadtak.