A lengyel elnök is aláírja a lisszaboni szerződést

Vágólapra másolva!
Az ír népszavazás után a lengyel államfő, Lech Kaczynski sem akadályozza tovább a lisszaboni szerződés életbe lépését, várhatóan vasárnap aláírja a ratifikációs dokumentumot. Az EU reformját már csak a csehek akadályozzák, akiket a tavaszi választási győzelemre készülő brit konzervatívok is bátorítanak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap írja alá az Európai Unió reformjáról szóló lisszaboni szerződést Lech Kaczynski lengyel elnök - közölte csütörtökön a varsói elnöki hivatal vezetője. Az elnök "vasárnap valószínűleg késő este fogja aláírni a szerződést, azután, hogy visszatért a Vatikánból" - mondta a hivatalvezető.

Az államfői ellenjegyzés zárja le az EU intézményrendszerét megreformáló szerződés lengyelországi ratifikálását. Már csak ez hiányzik a lisszaboni szerződés lengyelországi elfogadásához. Az euroszkeptikus Kaczynski régóta halogatta az EU-reformszerződés aláírását, de azt ígérte, ha a megismételt írországi népszavazáson elfogadják a szerződést, aláírja. Pénteken az írek többsége az EU-szerződés elfogadása mellett szavazott.

A szerződés csak akkor léphet életbe, ha az összes tagállam ratifikálja. Ezt már csak a csehek akadályozzák, ahol az euroszkeptikus Václav Klaus államfő korábban szintén az ír népszavazáshoz kötötte a parlament által jóváhagyott ratifikáció aláírását. Most arra hivatkozik, hogy néhány felsőházi képviselő ismét az alkotmánybírósághoz fordult, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek a dokumentumot. A testület korábban már elutasított egy hasonló kezdeményezést.

Stefan Füle európai ügyekért felelős cseh miniszter szerint csak idő kérdése a szerződés jóváhagyása, az akadályok pár hét vagy hónap alatt elhárulhatnak. A brit ellenzéki konzervatívok azonban megüzenték Klausnak, hogy ha el tudja halasztani az aláírást a jövő tavaszi brit választásokig, akkor győzelmük után Nagy-Britanniában is népszavazást írnak ki.