Két hét múlva kiadhatják Zentai Károlyt

Vágólapra másolva!
14 nap múlva kiadhatják Magyarországnak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károlyt, miután az ausztrál bíróság elutasította a férfi kiadatása elleni fellebbezést. Zentait Magyarországon azzal vádolják, hogy a második világháborúban agyonvert egy zsidó fiatalembert: kiadatását már csak az ausztrál legfelsőbb bíróság vagy az igaszságügyminiszter akadályozhatja meg.
Vágólapra másolva!

Újabb perét is elvesztette a Magyarországra való kiadatása ellen küzdő Zentai Károly Ausztráliában, csütörtökön. A 88 éves férfi a vád szerint 1944-ben halálra vert egy zsidó fiatalembert, mert az nem viselte a zsidók számára akkor kötelező sárga csillagot.

Zentai kiadatásáról már tavaly döntött egy ausztrál bíróság, de a férfi több fellebbezést is benyújtott az ítélet ellen. A fellebbviteli bíróság csütörtökön elutasította Zentai keresetét, és 14 nap haladékot adott a férfinak, akit ezután kiadhatnak Magyarországnak.

Zentai még fellebbezhet az ausztrál legfelsőbb bírósághoz, vagy kérheti, hogy ügyében az ország igazságügyi minisztere döntsön. Fia, Ernie Steiner, aki továbbra is kitart apja ártatlansága mellett, közölte: a következő két hétben végiggondolják a lehetőségeiket, de mivel a perek költségei hatalmasak, inkább az utóbbi verziót választják majd.

Zentai a perek során végig tagadta a gyilkosságot és állította, hogy a kérdéses időpontban nem tartózkodott Magyarországon. A kiadatás ellen benyújtott fellebbezésükben Zentai ügyvédei azzal próbáltak érvelni, hogy az állítólagos gyilkosság, amellyel védencüket vádolják, az akkori magyar törvények alapján nem minősült háborús bűncselekménynek. A férfi a vád szerint a II. világháború alatt, 1944. november 8-án harmadmagával kínozta halálra a 18 éves Balázs Pétert, mert az nem viselte a sárga csillagot.

A nyugdíjasként, a nyugat-ausztráliai Perthben élő, 86 éves Zentai ügye több mint négy éve húzódik. Ellene a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, aminek alapján a magyar katonai ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte kiadatását az ausztrál hatóságoktól. Zentait 2005. július 8-án letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Zentai családja szerint az idős férfi nincs megfelelő egészségi állapotban a hazaszállításhoz.