Bajnai szerint a csehek hátráltatják Európa talpraállását

Vágólapra másolva!
Szombaton aláírta a lisszaboni szerződést Lech Kaczynski lengyel államfő. Az Európai Unió működését hatékonyabbá tevő szerződés életbe lépéséhez így már csak Václav Klaus cseh elnök aláírása hiányzik. Bajnai Gordon szerint az, hogy Klaus csak bizonyos feltétekkel hajlandó aláírni a szerződést, hátráltatja Európa kilábalását a válságból.
Vágólapra másolva!

Václav Klaus cseh elnök eljárása nem kívánatos és hátráltatja Európa kilábalását a gazdasági válságból - mondta szombaton a Times című brit napilapnak Bajnai Gordon magyar kormányfő. Bajnai - aki pénteken tett egynapos látogatást Londonban - arra reagált, hogy a cseh államfő csak bizonyos feltétekkel hajlandó aláírni az Európai Unió működését hatékonyabbá tevő lisszaboni szerződést.

A cseh államfő pénteken jelentette be: Csehországnak kivételt kell kapnia néhány olyan emberi jogok érvényesítése alól, amelyek szerepelnek a lisszaboni szerződésben. Klaus szerint ellenkező esetben megkérdőjelezhetővé válnak a II. világháború után elfogadott Benes-dekrétumok is, amelyek háborús bűnökre hivatkozva elkobozták a csehszlovákiai németek és a magyarok vagyonát. A cseh elnök szerint a lisszaboni szerződés jelenlegi formájában lehetővé tenné, hogy kitelepítettek vagyonjogi követeléseit az Európai Bíróságon érvényesítsék.

Jan Fischer cseh kormányfő szombaton azt mondta: a kormány által felkért szakértők arra jutottak, hogy a Benes-dekrétumok felülvizsgálata a lisszaboni szerződéshez csatolt emberi jogi charta alapján nem lehetséges. A miniszterelnök hozzátette: Klaus követelését hétfőn megvitatja a kormány. "Minden probléma ellenére bízom abban, hogy a lisszaboni szerződést Csehországban még az idén jóváhagyják" - mondta Fischer a közszolgálati televízióban.

Közben szombaton Lech Kaczynski lengyel államfő aláírta a lisszaboni szerződést. Kaczynski azt mondta: az EU továbbra is szuverén államok közössége, amelynek nyitottnak kell maradnia új tagok felvételére. Az aláíráson jelen volt jelen volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Fredrik Reinfeldt, az EU soros elnökségét betöltő Svédország kormányfője és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke.

A lengyel parlament 2008 áprilisában jóváhagyta a szerződést, az euroszkeptikus elnök azonban halogatta a dokumentum aláírását. Azt ígérte, ha a megismételt írországi népszavazáson elfogadják a szerződést, aláírja a dokumentumot. Október 2-án az írek kétharmados többséggel a szerződés elfogadására szavaztak. Az EU intézményrendszerét megreformáló lisszaboni szerződés hatályba lépéséhez így már csak Václav Klaus cseh államfő aláírása hiányzik.