Választási csalásról beszél a kabuli ENSZ-vezető

Vágólapra másolva!
Jelentős csalások történtek az Afganisztánban augusztus 20-án megtartott elnökválasztásokon - közölte Kai Eide, az ENSZ afganisztáni misszióvezetője vasárnap Kabulban. A norvég diplomata újságírók előtt volt helyettesének, az amerikai Peter Galbraithnak azokra a vádjaira reagált, amelyek szerint nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a választási csalásokról szerzett információit.
Vágólapra másolva!

Eide közölte azt is, hogy addig, amíg nem fejeződik be a szavazatok újraszámlálása, csak feltételezésekbe lehet bocsátkozni a meghamisított szavazatok számáról. Eide szerint valós az az állítás, hogy bizonyos számú szavazóhelyen délen és délkeleten jelentős csalások történtek, de csak ott. Közölte, hogy most mérik fel: milyen mértékű választási visszaélésekről van szó.

A szeptember 16-án kihirdetett nem hivatalos végeredmény szerint Hamid Karzai nyerte meg az elnökválasztást a szavazatok 54,6 százalékával. Legerősebb ellenfele, Abdullah Abdullah a voksok 27,8 százalékával került a második helyre.

Az eredmény addig nem lesz végleges, amíg a csalásokat kivizsgáló testület, az ENSZ által támogatott panaszbizottság rá nem bólint. Ehhez azonban be kell fejezni a gyanúsnak bizonyult szavazatok újraszámlálását, ami elvileg napokon belül megtörténik.

Eide szerint Galbraith vádaskodásai azokon a magánbeszélgetéseken alapulnak, amelyek a misszióvezető házában zajlottak le. Így azoknak magánjellegűeknek is kell maradniuk - hangoztatta Eide, aki vasárnapi kabuli sajtóértekezletet épp azért hívta össze, hogy tisztázza magát a vádaskodások alól. Úgy vélte, Galbraith nem csak az ő személye ellen indított támadást, hanem az egész választási folyamat ellen is.

Galbraith állítása szerint a szavazatok 30 százalékát csalták el Karzai javára, A misszióvezető-helyettes szeptember közepén elhagyta Afganisztánt, ahova már vissza sem tért, a hónap végén Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára leváltotta posztjáról.