Megosztanák egymással az EU-tagállamok a H1N1-vakcinakészletüket

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamainak egészségügyi miniszterei hétfői tanácskozásukon megegyeztek arról, hogy az országoknak meg kell tudniuk osztani egymással a H1N1 influenzavírus elleni oltóanyag-készletüket, ha a szükség úgy hozza majd. Székely Tamás magyar egészségügyi miniszter szerint Magyarország is hajlik arra, hogy adjon a vakcinából Szerbiának és Ukrajnának, de először a hazai igényeket elégítik ki.
Vágólapra másolva!

A H1N1 influenzavírus járványszerű európai terjedése esetén több oltóanyag előállítására lesz szükség, és az EU-tagországoknak készen kell állniuk arra, hogy a készleteket megosszák egymással, illetve harmadik országokkal - állapodtak meg az uniós országok egészségügyi miniszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon.

A miniszterek felszólították az Európai Bizottságot, hogy az illetékes szervek olajozottan folytassák le az oltóanyagok engedélyezési eljárását, valamint, hogy a végrehajtó testület dolgozzon ki áttekinthető eljárásrendet arra a helyzetre, ha valamely EU-ország meg kívánja osztani más tagországgal saját oltóanyagkészletét. Székely Tamás magyar egészségügyi miniszter azt mondta, hogy Magyarország részéről is szóba jöhet oltóanyag szállítása például a vele határos Szerbiába vagy Ukrajnába, de elsődleges a hazai igények kielégítése.

Maria Larsson, az EU soros elnökségét ellátó Svédország egészségügyi minisztere azt mondta, hogy bár a járvány egyelőre nem terjed Európában olyan gyorsan, mint ahogy attól korábban féltek, még nincs itt az ideje engedni az éberségből. Székely hozzátette, hogy az EU eredetileg három forgatókönyvet vázolt fel, és ebből a legborúlátóbbhoz, a 40 százalékos érintettséggel számolóhoz képest most valóban jobbnak látszik a helyzet, de ma még túl korai lenne értékelést adni a járvány terjedésének veszélyességi mértékéről.

A miniszterek szerint a nemzeti reagáló kapacitásokat meghaladó szükséghelyzet esetén az EU-ban életbe kell lépnie a közösségi katasztrófavédelmi eljárásrendnek, hogy időben eljusson mindenhová a szükséges mennyiségű vakcina. A miniszterek megegyeztek arról is, hogy segíteni kell azokat a fejlődő országokat, ahol elmaradottabb az egészségügy.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt reméli: novembertől megkezdhetik hatvan millió adag új influenza elleni vakcina kiszállítását a szegény országokba. A WHO mintegy száz országban szeretné a következő 4-5 hónapban legalább az egészségügyi dolgozókat és az egészségügyi szempontból veszélyeztetett csoportokat ellátni megfelelő mennyiségű oltóanyaggal.

A WHO arra figyelmeztet, hogy a szegény országokban, ahol sok egyéb betegség is jobban terjed, az egészségügyi dolgozók beoltását alapvetően szükségesnek ítéli, mert esetleges tömeges megbetegedésükkel más kórok kezelése is nehezebbé válik. Eddig két gyártó összesen 150 millió adag oltóanyagot ígért, és egy tucat fejlett állam is arra tett ígéretet, hogy H1N1 vakcinakészleteik tíz százalékát elkülönítik a fejlődő országok számára. Ugyanakkor a WHO becslései szerint ezekben az országokban 3 milliárd adag oltóanyagra lenne igény.