Megbukott a román kormány

Vágólapra másolva!
Emil Boc egypárti kormánya megbukott, miután a román parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt. A rendszerváltás óta először bukott román kormány bizalmi szavazáson.
Vágólapra másolva!

Megszavazta az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt kedden a román parlament két háza, ezzel megbukott Emil Boc egypárti kormánya.

Az indítványt az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közösen nyújtotta be október 8-án, de sikeréhez a kormánykoalícióból korábban kivált Szociáldemokrata Párt (PSD) voksaira is szükség volt. Az indítványt 258 képviselő és szenátor támogatta, elfogadásához legalább 236 szavazatra volt szükség.

Az utolsó pillanatig sem volt biztos a szavazás kimenetele, mivel számos híresztelés látott napvilágot arról, miszerint a kormányon lévő Demokrata Liberális Párt (PD-L) állítólag megvásárolt számos ellenzéki képviselőt és szenátort. A román rendszerváltás óta először fordul elő, hogy egy román kormány bizalmi szavazáson bukik meg.