Nagy átverés volt a ballonos kisfiú története

Vágólapra másolva!
Büntetőügy lesz a légballonos coloradói kisfiú esetéből. A helyi seriff szerint bebizonyosodott, hogy a légballonból állítólag eltűnt kisfiú története megrendezett volt, a szülők egy valóságshow-ba akartak bekerülni általa. Erre akkor jöttek rá a rendőrök, amikor a 6 éves kisfiú egy tévéműsorban elszólta magát.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárás indul az ellen a coloradói házaspár ellen, akiknek udvaráról csütörtökön elszabadult egy saját készítésű légballon, és a szülők bejelentése alapján mindenki azt hitte, hogy magával ragadta hatéves kisfiukat - jelentette be helyi idő szerint szombaton Jim Alderden seriff, miután másodszor is kihallgatta a szülőket.

A héliummal töltött ballon mintegy 70 kilométert tett meg a levegőben, és a szülők könnyek közt bizonygatták, hogy hatéves kisfiuk benne ült. Amikor a ballon leszállt, a gyerek nem volt benne, és a hatóságok azt feltételezték, hogy útközben kizuhant. A gyerekről később kiderült - legalábbis a család ezt állította -, hogy végig otthon volt, a házuk padlásán. A fiú később a CNN hírtelevízióban elszólta magát, amikor apja kérdésére azzal magyarázta rejtőzködését: "ti mondtátok, hogy ezt a show kedvéért csináljuk". A BBC műsorában pedig egy denveri tévécsatorna munkatársa elmondta, hogy az apa először őket hívta fel, csak ez után értesítették a rendőrséget.

A rendőrség a CNN-interjú láttán kezdett komolyan gyanakodni arra, hogy a család átverte őket, mindeddig azonban tagadták, hogy csalásról lett volna szó. Alderden seriff szerint azért, mert fenn akarták tartani a család bizalmát a nyomozás érdekében, így félre kellett vezetniük a médiát - mondta a seriff vasárnap. A hatóságok előtt Alderden szerint már világos, hogy család azért rendezte meg az egészet, hogy a jövőben egy tévés valóságshow-ba könnyebben bekerüljenek. Az anya és az apa, Richard és Mayumi Heene összejátszottak egymással - mondta a seriff.

A CNN műsorában a kisfiú elszólása és testbeszéde árulkodott a csalásról. Ezután - miközben a média előtt tagadták, hogy csalásra gyanakodnának - a hatóságok újra kihallgatták a szülőket, egymástól elkülönítve, és poligráfos vizsgálatot is végeztek. A szülők mindvégig tagadták a csalást.

Szombaton a seriff házkutatási parancsot kapott a házaspár lakására, miután egyeztetett a Szövetségi Légügyi Hatósággal, és felmerült egy szövetségi bűncselekmény gyanúja. Azt nem közölte, pontosan milyen bűncselekménnyel gyanúsítják a házaspárt, csak azt mondta, harmadik osztályba tartozó vétséggel, ami "nem tűnik súlyosnak a jelen körülmények közt". A Heene házaspárt egyelőre nem vették őrizetbe.

A Heene család tagjai az amerikai sajtó szerint régóta keresték a nyilvánosságot, szerepeltek például az ABC csatorna egyik valóságshowjában. Az apa, Richard Heene pedig több filmet is publikált videómegosztókon, amelyekben azt a kérdést teszi fel különböző jelenségek kapcsán, hogy azok "igaziak vagy hamisak".

A rendőrség már abban sem biztos, hogy a kisfiú a padláson rejtőzködött. "A legnagyobb hibát akkor követtük el, amikor nem kutattuk át megfelelően a házat" - ismerte be a CNN szerint a seriff, aki szerint az is előfordulhat, hogy a kisfiú nem is volt a házban, amikor a rendőrök keresték. Mivel a padlást nem nézték át - feltételezték, hogy egy hatéves gyerek nem tud oda felmenni -, elfogadták a szülők magyarázatát, mely szerint a kisfiú elbújt a padláson, majd ott elaludt, ezért nem jött elő a keresés közben.