Iráni tábornokokat ölt meg egy öngyilkos merénylő

Vágólapra másolva!
Magas rangú iráni tiszteket és parancsnokokat gyilkoltak meg egy öngyilkos merényletben vasárnap - közölte az iráni állami média. Az ország délkeleti részén elkövetett öngyilkos merényletnek legalább 20 áldozata van. Meghalt az elit Forradalmi Gárda szárazföldi parancsnokhelyettese is. A merényletet egy szunnita csoport vállalta magára, de Irán Nagy-Britanniát és az USA-t vádolja.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merényletet követtek el az iráni Forradalmi Gárda több vezető tisztje ellen vasárnap reggel - jelentette a teheráni állami televízió és a Fars hírügynökség. A merényletben az eddigi jelentések szerint legalább 20 ember életét vesztette, de az IRNA hivatalos iráni hírügynökség hatvanra teszi a halottak és sebesültek együttes számát. Az áldozatok között magas rangú parancsnokok is vannak

A Fars tudósítása szerint a halottak között van Núr-Ali Sustari tábornok, a gárda szárazföldi erőinek parancsnokhelyettese, Radzsab Ali Mohammadzadeh tábornok, a gárdisták szisztán-beludzsisztáni parancsnoka. Szintén életét vesztette a délekeleti Iránsahr város gárdaparancsnoka és az Amír-al Momenin egység parancsnoka.

A merénylet Irán délkeleti részén, Szisztán-Beludzsisztán tartományban történt. Sajtójelentések szerint a parancsnokok autóval tartottak egy megbeszélés színhelyére a pakisztáni határhoz közeli Pisin térségében, amikor az öngyilkos támadó felrobbantotta magát mellettük. A BBC szerint a katonai parancsnokok helyi törzsi vezetőkkel találkoztak volna. Ez volt az utóbbi évek legjelentősebb merénylete a nagyhatalmú Forradalmi Gárda ellen.

A merényletért a Dzsundallah szunnita lázadó csoport vállalta a felelősséget - közölte egy igazságügyi illetékes, akit az ISNA hírügynökség idézett. Ez a csoport már több merényletett hajtott végre a délkeleti országrészben síita célpontok ellen. Szisztán-Beludzsisztán lakossága többségében szunnita muzulmán, egy részük nyíltan is szembemegy az iráni síta uralommal - írja a BBC.

A Forradalmi Gárda korábban nyilatkozatában "külföldi elemeket" vádolt a támadásban való részvétellel, "különösen olyanokat, akik kötődnek a globális arroganciához". Ez utóbbi kifejezést gyakran használják Iránban az ősellenségre, az Egyesült Államokra. Az állami televízió valamivel később, jól tájékozott forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Nagy-Britanniának közvetlen szerepe volt a merényletben.

Ali Laridzsáni parlamenti elnök a teheráni törvényhozásban mondott és a tévé által közvetített beszédében terrorista cselekménynek minősítette a támadást, és az Egyesült Államokat tette felelőssé miatta. "A terrorista támadás célja a tartomány biztonsági helyzetének megingatása volt" - mondta, hozzátéve: "Azt gondoljuk, hogy ez a terrortámadás az USA tetteinek következménye". A BBC szerint a szóvivő egyenesen Barack Obamához kötötte a merényletet: "Obama azt mondta, kitárja kezeit Irán felé, de ezzel a terrorista támadással megégette a kezeit".

A Forradalmi Gárda az iráni rendszer irányítóinak ideológiai hadserege, amely az állami hadseregtől teljesen elkülönül, és saját bázisokkal, légierővel és önálló parancsnoksággal rendelkezik. A gárda őrködik az ország vallása és az államrend fölött; míg az iráni hadsereg 400 ezer főt számlál, az ettől független Forradalmi Gárda 120-200 ezer fős katonai alakulat, amelyet az ország vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah irányít.