Eljárás indult egy szlovákiai magyar lap ellen a nyelvtörvény miatt

Vágólapra másolva!
Kizárólag magyar nyelvű reklámplakátjai miatt eljárás indult Szlovákiában a felvidéki  Szabad Újság című hetilap ellen. Az új szlovák nyelvtörvény szerint minden nyilvános írásos közlést először az államnyelven, szlovákul kell feltüntetni.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai nyelvtörvény megsértése miatt eljárás indult a Szabad Újság című felvidéki magyar hetilap ellen. A Szlovák Kereskedelmi Felügyelet az újság óriásplakátjai miatt vizsgálódik. A plakátokon ugyanis a lap kizárólag magyar nyelven népszerűsíti magát. "Az olvasó nemzetisége nem akadály, ha megérti, amit olvas" - ez áll a plakáton magyarul. Szeptemberben egy kampány keretében 50 ilyen óriásplakátot ragasztottak ki Szlovákiában. A kereskedelmi felügyeletnek Kassa megyéből jelentette be egy ismeretlen, hogy a kizárólag magyar nyelvű szöveg ellentétes a szeptember elsejétől érvényes szlovák nyelvtörvénnyel.

"A beadványt fogadtuk, de annak vizsgálata még nem zárult le. Amíg a vizsgálat le nem zárul, részleges eredményeket sem tehetünk közzé" - mondta Danusa Krksova, a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet országos szóvivője.

A hetente 15 ezer példányban megjelenő lap tulajdonosa azt mondja: meg sem fordult a fejében, hogy újságját ne magyarul népszerűsítse. "A Szabad Újság egy magyar nyelvű hetilap, a magyarul tudóknak, magyar olvasóknak szól, és ezért én nem látom értelmét, hogy szlovákul vagy bármilyen más nyelven reklámozzuk " - mondta Varga Péter, a Mediaimpress ügyvezető igazgatója.

Ha bebizonyosodik, hogy a Szabad Újság valóban megsértette a szlovák nyelvtörvényt, akár 5000 euróra, vagyis több mint 1 millió 300 ezer forintra is megbüntethetik a lapot.