Bömbölő zenével próbálják legyőzni a hondurasi elnököt

Vágólapra másolva!
A hadviselés új eszközét vetették be a brazil nagykövetséget körülvevő katonák Hondurasban. Hangszórókon bömböltetik a zenét, hogy Manuel Zelaya megbuktatott elnököt kiűzzék az épületből. A módszer bevált 20 évvel ezelőtt Panamában.
Vágólapra másolva!

Hangszórókból bömböltetett zenével próbálja megtörni, és kiűzni a brazil nagykövetség épületéből a hondurasi hadsereg Manuel Zelayát, az ország júniusban puccsal megbuktatott elnökét. Zelaya már egy hónapja Brazília nagykövetségén tartózkodik, a brazil kormány pedig nem hajlandó kiadni.

Az államfőt a puccsisták idén június 28-ai egy szál pizsamában penderítettek ki országából, de titokban hazatért, hogy végül beköltözzön a tegucigalpai épületbe. Azóta katonák veszik körbe a külképviseletet, amelynél - a puccsista kormány által időnként kihirdetett kijárási tilalom függvényében - tüntetők is felbukkannak, hogy kifejezzék támogatásukat az elnöknek.

A nemzetközi nyomás, a szankciók és a sorozatos tárgyalások eddig nem vezetettek eredményre, november 29-én elnökválasztás lesz, Zelaya mandátuma pedig januárban lejár. Az elnök még mindenképpen vissza akar térni a hivatalába. A Roberto Micheletti vezette puccsisták ugyanakkor ragaszkodnak hozzá, hogy a 18 bűncselekménnyel vádolt Zelaya visszatéréséről a helyi legfelsőbb bíróság döntsön.

A hondurasi hadsereg újabban pedig egy régi-új módszert vet be Zelaya ellen. "Folyamatosan a legnagyobb hangerőn bömbölő zenével bombáznak minket" - mondta Zelaya egyik tanácsadója szerdán, hozzátéve, hogy tipikus pszichológiai hadviselés zajlik. A hangos zene egyszer már szerepet kapott Közép-Amerika történelmében. 1989-ben Manuel Noriega tábornokot űzte ki a Vatikáni követségről a Panamát megszálló amerikai hadsereg.