Két napig sztrájkolnak a brit postások

Vágólapra másolva!
A cég tervezett átszervezése miatt kétnapos sztrájkot hirdetett a brit postások szakszervezete. A cég évek óta veszteséges, folyamatosan csökken a forgalma, ezért az illetékes miniszter szerint a munkabeszüntetés "iparági öngyilkosság".
Vágólapra másolva!

Kétnapos sztrájkba kezdenek csütörtökön nulla órától a brit királyi posta (Royal Mail) alkalmazottai - jelentette be szerda este Dave Ward, a postai dolgozókat is képviselő távközlési érdekképviselet (CWU) főtitkár-helyettese, miután eredménytelenül értek véget a munkáltató és a szakszervezet közötti tárgyalások.

A 120 ezer főt foglalkoztató cég alkalmazottai csütörtökön és pénteken nem veszik fel a munkát. Az akció első napon az elosztóközpontok alkalmazottai és a gépkocsivezetők, a második napon a kézbesítők és a levélbegyűjtők sztrájkolnak. A posta 30 ezer ideiglenes alkalmazottat vesz fel a sztrájk okozta kiesés enyhítésére.

Lord Peter Mandelson, az üzleti ügyek minisztere a minap "iparági öngyilkosságnak" nevezte a munkabeszüntetést. Az akció ugyanis a legrosszabbkor éri az egyébként is veszteséges, egyre erőteljesebb versenynek kitett brit állami postát, mert közeleg az év legnagyobb bevételét hozó karácsonyi kézbesítési szezon, és a nagy csomagküldő szolgálatok a sztrájkfenyegetés miatt egymás után mondják le megbízásaikat.

Adam Crozier, a királyi posta vezérigazgatója még a sztrájkbejelentés előtt megjelent újságcikkében azt írta: a céget a puszta fennmaradás érdekében is korszerűsíteni kell. Crozier szerint a mobiltelefonos üzenetek és az email térhódítása azt jelenti, hogy a posta jelenleg 10 millióval kevesebb levélküldeményt szállít naponta, mint akár csak három évvel ezelőtt.

Iparági adatok szerint a Royal Mail forgalma évente 8-10 százalékkal csökken. Ebben a helyzetben a cégvezetés a társaság áramvonalasítására készül, ám a szakszervezet - a várható leépítések miatt - az eddigi elképzeléseket elvetette. Nemrégiben szóba került a Royal Mail részleges privatizációja is, de a munkáspárti kormány a rossz piaci körülmények és a kormánypárt több képviselőjének ellenállása miatt a tervet levette a napirendről.