Gyorsan terjed az újinfluenza-járvány Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Egy hét alatt több mint 50 ezer új influenzás beteget regisztráltak Nagy-Britanniában, míg az előző héten csak fele ennyit. A betegség 128 halálos áldozatot követelt, a tiszti főorvos szerint a tél folyamán ezer halálesettel kell számolni.
Vágólapra másolva!

Ötvenezer fölé emelkedett, vagyis csaknem megkétszereződött az elmúlt héten a H1N1 influenzavírus által okozta új megbetegedések száma Angliában. A brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) szokásos csütörtöki tájékoztatóján közölte, hogy a legutóbbi hét napon 53 ezer esetet észleltek Angliában az előző héten feljegyzett 27 ezer új fertőzés után.

A H1N1 vírus Nagy-Britanniában - elsősorban Angliában - okozta eddig a legsúlyosabb járványt Európán belül: a nyár közepén volt olyan hét, amikor 110 ezer új esetet jegyeztek fel. A fertőzéshez köthető halálesetek száma Angliában eddig 99, országszerte 128. Nagy-Britanniában ezen a héten kezdődött a tömeges oltási kampány a H1N1 vírus okozta influenza ellen.

Sir Liam Donaldson angol-walesi tiszti főorvos a csütörtöki tájékoztatón azt mondta: az egészségügyi hatóságok a tél folyamán ezer halálesettel számolnak az új vírus okozta fertőzések következtében. Sir Liam szerint jóllehet ez elmarad a szokásos téli influenzajárványok halálos áldozatainak átlagos számától - amely Nagy-Britanniában évente 6-8 ezer -, tragikus vonása azonban a jelenlegi járványnak, hogy a halottak között sok a fiatal és a kisgyermek.