Vizsgálat indult a Tiszában elsüllyedt menekülthajó miatt

Vágólapra másolva!
Tizenöt embernek veszett nyoma, amikor elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó a Tiszában a múlt héten. A koszovói külügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben, és szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal. Az eltűnteket pénteken is keresték búvárok, de a magyar szakaszon ez nem vezetett eredményre. A menekültek közül eddig összesen három túlélőt és négy halottat talátak meg.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított a koszovói külügyminisztérium a múlt héten a Tiszában elsüllyedt, menekülteket szállító hajó ügyében. A pristinai minisztérium feltevése szerint mintegy 15 ember tűnt el a szerencsétlenségben. "Több ember fordult a külügyminisztériumhoz azzal, hogy adjunk felvilágosítást szeretteikről, akik mostanában hagyták el az országot, ám megérkezésüket nem erősítették meg" - mondta az AFP-nek a minisztérium szóvivője, Albana Beqiri, aki szerint szoros kapcsolatban állnak a magyar illetékesekkel az ügyben. "A magyar hatóságok több időt kértek az ügy kivizsgálására és a részletesebb információk megszerzésére" - tette hozzá.

A Független Hírügynökség meg nem erősített információi szerint közben Szerbiában az ottani rendőrség elfogta azt a martonosi horgászt, aki állítólag a hajót bérelte.

Koszovói médiabeszámolók szerint 18 vagy 19 ember utazott a hajón, amikor az elsüllyedt a Tiszában. A tragédiának eddig három túlélőjét találták meg: egy apát és két gyerekét. A szerb férfi kihűlt állapotban lévő gyermekeihez kért segítséget telefonon a rendőröktől múlt hét csütörtökön telefonon. A hideg miatt a gyerekek állapota kritikus volt, a kislányt a kórházban újra kellett éleszteni. A gyerekek szerdán hagyhatták el a kórházat. A férfi menekültstátuszt kért.

A rendőrök most az apa vallomása alapján fésülik át a terepet: minden nap járőröztek a környéken. Eddig egy holttestet találtak meg a folyó magyar oldalán. A Tisza szerbiai oldalán két holttest került elő. A keresést péntek délutánra berekesztették - közölte a Csongrád megyei rendőrség. A pénteki keresés nem vezetett eredményre, a búvárok sem holttestet, sem más, az üggyel összefüggésbe hozható releváns nyomot nem találtak.

A Független Hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a múlt héten feltehetően egy tucatnyinál is több menekültet szállító hajó süllyedt el Röszkénél a Tiszában. Csütörtökön viszont már nagy területen, honvédségi búvárokkal kutattak a vízben. A magyar oldalon eddig egy férfi holttest került eddig elő, feltehetően ő is a menekült csoport tagja volt, bár a vizsgálat még tart. A folyó szerb oldalán eddig két holttestet találtak meg, egyiküket péntek délelőtt.

A szerb fél arról értesítette a Csongrád megyei rendőrség, hogy a délelőtt Szerbiában talált női holttest azonos a Magyarországon menekültkérelmet előterjesztő illegális migráns férfi feleségével - áll a rendőrség pénteki közleményében.