H1N1: Országos vészhelyzetet hirdetett Obama

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök országos vészhelyzetet hirdetett az új influenza miatt, hogy az Egyesült Államok fel tudjon készülni a megbetegedések számának esetleges hirtelen emelkedésére. A héten az ötven amerikai államból 46 jelentette, hogy terjed területén a vírus.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök országos vészhelyzetet hirdetett az új influenza miatt - jelentette be szombaton a Fehér Ház. A vészhelyzet kihirdetésével könnyebben tudnak megbirkózni egy esetleges nagyobb járvánnyal az egészségügyi intézmények, mert mentesülnek néhány szövetségi követelmény betartása alól.

A H1N1-járvány túlterhelheti néhány helyi közösség egészségügyi rendszerét - közölte Barack Obama, amikor országos vészhelyzetet hirdetett az új influenza miatt. Az amerikai elnök elmondta: a lépést azért tette meg, hogy az ország felkészüljön a megbetegedések számának esetleges hirtelen emelkedésére.

A héten az ötven amerikai államból 46 jelentette, hogy terjed területén a vírus. Az amerikai egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy nincs elég oltóanyag az influenza ellen, és a gyártók csak decemberre hozzák be a lemaradást. Az amerikai járványügyi központ igazgatója szerint több mint ezer amerikai halt meg az új influenzától, és "több millió amerikait" fertőzött meg a járvány. Pontos adatok a fertőzöttek számáról nincsenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutolsó, október 23-ai adatai szerint az egész világon majdnem 415 ezer ember betegedett meg a H1N1 vírustól, és legalább 4999-en haltak bele a fertőzésbe. Mivel azonban az államokat már nem kötelezik minden egyes eset kivizsgálására és jelentésére, a valós számok ennél nagyobbak - figyelmeztet a WHO.