EU-biztos: az európaiak egyharmadát fenyegeti az új influenza

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió lakosságának egyharmada kaphatja el a az új influenzát - jelentette ki az EU egészségügyi biztosa, Andrulla Vasziliu egy német lapnak. Szerinte a vírus a következő hónapokban agresszívabbá válhat, ezért fel kell készülni a halálesetekre.
Vágólapra másolva!

A következő hónapokban az Európai Unió lakosságának egyharmada kaphatja el a világjárvánnyá vált influenzát - mondta az EU egészségügyi biztosa, Andrulla Vasziliu a Welt című német lapnak. "Ebben az esetben sajnos a halálesetek száma jelentős lesz, erre fel kell készülnünk" - tette hozzá a lap keddi számában megjelent nyilatkozatában.

"A vírus a következő hónapokban átalakulhat, és sokkal agresszívebbé válhat, ezért az európaiaknak óvatosaknak kell lenniük" - mondta az Európai Bizottság egészségügyekkel foglalkozó tagja.

"Fontos, hogy minél többen oltassák be magukat az újinfluenza ellen, hogy a járvány ne tudjon terjedni. Senki sem tudja, hogyan fog változni a vírus. Nincs ok a pánikra, de alábecsülni sem szabad a helyzetet" - mondta Vasziliu, aki szerint nem szabad elhanyagolni az influenza társadalmi és gazdasági hatásait.

"Lassulhat az EU gazdasági talpra állása" - emelte ki a ciprusi biztos, és az idegenforgalmat és a szabadidőipart említette, mint olyan szektorokat, amelyeket különösen sújthat az influenzajárvány.

Vasziliu szerint "azonnal" tanítási szünetet kell elrendelni azokban az iskolákban, ahol felüti a fejét a világjárványos influenza, és művészeti vagy sportrendezvényeket is tanácsos elhalasztani.