Előre eltervezve öltek meg 150 embert Guineában

Vágólapra másolva!
Egy amerikai emberjogi csoport szerint előre eltervezte a guineai rezsim 150 ember megölését és sok nő megerőszakolását még szeptemberben. A cél az ellenzékiek elhallgattatása lett volna.
Vágólapra másolva!

Előre eltervezték a legkevesebb 150 ember lemészárlását és sok nő megerőszakolását szeptemberben Guineában, így akarták megfélemlíteni a katonai kormányzat ellenzékét - közölte az amerikai Human Rights Watch (HRW) emberjogi csoport kedden.

Szeptember 28-én guineai katonák, akik a főváros, Conakry egyik stadionjában tiltakozó nagygyűlést tartó ellenzékiek közé lőttek, legkevesebb 150 ember halálát okozták, és számos nőt elhurcoltak a stadionból, illetve a kórházakból, ahová kezelésért fordultak. Katonai járműveken villákba hurcolták és ott egyenruhások csoportosan megerőszakolták őket.

A guineai katonai junta vezetője szerint a nemi erőszakot és a gyilkosságokat a hadsereg "ellenőrizetlen" elemei hajtották végre. Moussa Dadis Camara századosnak, a junta fejének magas rangú munkatársai jelen voltak a stadionban, de semmit sem tettek a gyilkosságok és nemi erőszak megakadályozásáért. "A kormány nem állíthatja tovább, hogy a halálesetek véletlenek voltak" - mondta Georgette Gagnon, a HRW afrikai igazgatója. "Egyértelműen előre eltervelt kísérlet volt az ellenzéki hangok elhallgattatására" - áll a jelentésben.

A HRW tíznapos guineai vizsgálata alatt megállapította, hogy Camara testőrségének tagjai körülvették a stadiont, ahol az ellenzék tüntetett, és eltorlaszolták a kijáratokat. Ezután behatoltak a katonák, és AK-47-es gépkarabélyokból azonnal tüzet nyitottak a tömegre, amely a kitört pánikban menekülni kezdett. Sokakat agyontapostak. Másokat akkor lőttek agyon, amikor megpróbáltak átmászni a stadion két méter magas falán.

Ezután kezdődött a nők megerőszakolása. A katonák - gyakran kettesével-hármasával - lefogták a nőket, letépték a ruhájukat, és többen megerőszakolták őket a füvön. Corinne Dufka, a HRW vezető afrikai munkatársa szerint a nemi erőszakok előre kitervelt jellegére utal, hogy azok a stadion több részében is folytak egyszerre. Több nő belehalt a bántalmazásba.

Az Európai Unió kedden jelentette be, hogy vízumtilalmat rendelt el a junta 42 tagja ellen a mészárlásban való részvételük gyanúja miatt. A nyugat-afrikai ország szakszervezetei szerdára tiltakozásul általános sztrájkot hirdettek. A vérbe fojtott nagygyűlésen az ellenzék az ellen tiltakozott, hogy a Lansana Conte elnök decemberi halála után államcsínnyel hatalomra került Camara - ígéretével ellentétben - kilátásba helyezte: jelölteti magát az elnökválasztáson.