Már novemberben bíróság elé áll Berlusconi

Vágólapra másolva!
November 16-ra tűzte ki a bíróság egy Silvio Berlusconi olasz kormányfő elleni per első tárgyalását, amelyben adócsalás miatt kell felelnie. Berlusconira kér per vár, amelyek azt követően indulhatnak újra, hogy az olasz alkotmánybíróság megsemmisítette a Berlusconi mentességét biztosító jogszabályt.
Vágólapra másolva!

November 16-án kezdődik újra a Silvio Berlusconi ellen adócsalás miatt indult per. A bírósági eljárást azért folytathatják, mert az olasz alkotmánybíróság október elején alkotmányellenesnek nyilvánította az olasz parlament által tavaly hozott jogszabályt, amely mentességet biztosított a kormányfőnek az ellene indított számos peres eljárás alól. A per újraindításáról az illetékes milánói bíróság hétfőn értesítette Berlusconit és ügyvédjeit.

A november 16-án folytatódó per a Berlusconi tulajdonában lévő médiavállalat, a Mediaset filmforgalmazási jogainak vásárlása során történt pénzügyi szabálytalanságok miatt indult. A társaság az ügyészek szerint két Berlusconi nevén lévő offshore cégen keresztül vásárolt filmeket magasan a piaci ár felett, hogy a nagyobb költség miatt kevesebb adót kelljen fizetnie. A vád szerint közel 90 millió eurót sikkasztottak így el, és az összeg a Berlusconi-klán külföldi számláin landolt.

Berlusconi és ügyvédjei szerint a kormányfő ártatlan. "Ez a két ellenem indított per hamis és abszurd, és megmutatom az olaszoknak a televízióban, hogy megvédem magamat a tárgyalóteremben, és vádlóimat nevetségessé teszem" - mondta Berlusconi az alkotmánybíróság döntése után.

A másik perben - amelynek folytatásáról egyelőre nincs döntés - vesztegetésért kell felelnie a politikusnak. David Mills brit ügyvéd - saját bevallása szerint - 600 ezer dollárt kapott azért, hogy hamis bizonyítékokat szolgáltasson két ügyben. Mills tanácsadóként segítette Berlusconi cégeinek offshore-ügyleteit. A Mediaset ellen 1997-ben és 1998-ban is folyt bírósági eljárás, amelyekben brit ügyvéd volt a szakértő.

A fellebbviteli tárgyaláson helyben hagyta kedden a milánói bíróság Mills büntetését, akire alsóbb fokon négy és fél év börtönt szabtak ki. A milánói bíróság elutasította Mills fellebbezését, helybenhagyva a brit ügyvédre első fokon kiszabott négy és fél év börtönbüntetést és a 250 ezer eurós bírságot. (Berlusconi mostani és korábbi pereiről itt olvashat bővebben).

Berlusconi a közelmúltban közzétette, hogy karrierje során összesen 2500 bírósági ügye volt. Ha a mostani ügyekben ítélet születik, és a bíróság bűnösnek találja, akkor is hosszú időbe telhet, mire felelősségre vonják. A perek fellebbezések miatt is elhúzódhatnak, de még elítélése esetén sem valószínű, hogy lemondana kormányfőségéről, bár kétségkívül gyengítené nőügyei miatt amúgy is megtépázott hírnevét a BBC szerint.