Bombafenyegetést és támogatókat kaptak a tiltakozó bécsi diákok

Vágólapra másolva!
Továbbra sem ült le egyeztetni a bécsi egyetemet megszálló egyetemistákkal Johannes Hahn felsőoktatásért felelős osztrák miniszter, eddig csak a hallgatói önkormányzattal tárgyalt, velük is eredménytelenül. Több vidéki osztrák város csatlakozott viszont a több mint egy hete tartó egyetemi blokádhoz. A megszállt bécsi előadóteremben csütörtök éjjel bombariadó volt.
Vágólapra másolva!

Werner Faymann osztrák kancellár felszólította Johannes Hahn felsőoktatásért felelős osztrák minisztert, hogy amilyen gyorsan csak lehet, kezdjen tárgyalásokba a bécsi egyetem egyik előadótermét nyolc napja megszállva tartó egyetemistákkal.

A párbeszéd első lépéseként Hahn csütörtökön találkozott az országos hallgatói önkormányzat vezetőivel, az egyeztetés azonban nem járt eredménnyel. A megbeszélések során elsősorban nem az előadóterem, az audimax megszállásának felfüggesztéséről, hanem általános oktatáspolitikai kérdésekről volt szó - áll a hallgatói önkormányzat internetes oldalán. A miniszter szerint a párbeszédet folytatni kell.

A bécsi egyetem központi előadótermében a múlt csütörtök óta tüntetnek az egyetemi képzési viszonyokkal elégedetlen hallgatók. Szerda este tízezer diák vonult az utcákra Bécsben. (Az előzményekről és a megszállás okairól további részleteket itt olvashat.)

Több város csatlakozott

A tiltakozók a bécsi egyetemi kampusz egyik előadótermébe is beköltöztek. Több fővárosi és vidéki egyetem is csatlakozott az akcióhoz: egy demonstráció után több száz diák szállta meg az innsbrucki egyetem egyik legnagyobb előadótermét. Az oktatási miniszter a kialakult helyzet miatt lemondta a részvételt az egyetem új könyvtárának avatásán.

Grazban körülbelül 2500 egyetemista vonult az utcákra. Itt is megszálltak két egyetemi előadótermet. A kancellár szerint sehol nem rendelték el a termek kiürítését.

Csütörtökről péntekre virradó éjszaka a rendőrség meglátogatta az audimaxban éjszakázó bécsi egyetemistákat, miután valaki bombariadóval fenyegetőzött. Miután átkutatták a termet és nem találtak semmit, a rendőrök megköszönték a jelenlévők együttműködését, és távoztak. Sokan a keresés alatt sem hagyták el az audimaxot.