Lazán tör előre a New York-i Chávez

Vágólapra másolva!
Saját zsebéből fizeti kampányát és ellenfele sem talált igazán fogást rajta - Michael Bloomberg az előrejelzések szerint harmadszor is New York polgármestere lehet. Ez korábban senkivel nem történt meg, éppen ő törölte el a korlátot, hogy egy polgármester csak két cikluson át vezetheti a várost. A New York-i polgármester választással egyidőben kormányzóválasztásokat is tartanak, ezek sokat elárulhatnak arról, mennyit veszített varázsából Obama.
Vágólapra másolva!

"Kedves leszek és egy D mínusszal értékelem Michael Bloomberg teljesítményét" - mondta egy interjúban Bill Thompson, a New York-i polgármester demokrata kihívója. A D mínusz az amerikai osztályozási rendszerben a bukásnál éppen csak egy kicsivel jobb osztályzat - Thompsonon kívül nem sokan értékelnék ilyen szigorúan Bloomberg teljesítményét New Yorkban. Még a riporter is meglepetten kérdezett vissza: "tényleg?". Ezt Bloomberg fel is használt kampányvideójához: Thompson értékelése mellé vágta több nagy New York-i lap értékelését, akik lelkesen támogatják a polgármestert, ezen kívül pedig csak annyi a szöveg a videóban, hogy "Tényleg?".

A New Yorkot 2001 óta vezető Michael Bloomberg a november 3-i polgármesterválasztás egyértelmű esélyese. Az előrejelzések szerint támogatottsága stabilan 50 százalék felett mozog, míg Thompson nem nagyon tud 40 százalék fölé jutni.

A New York Times szerint a városvezetés hatékonyan és átláthatóan dolgozik, elszámoltatható - erre pedig olyan gyakorlati példákat hoz fel a lap, mint hogy hamar elviszik a szemetet, a bűnözés visszaszorult, a rendőrség és a tűzoltóság gyorsan reagál a hívásokra, az önkormányzat pedig egy olyan panaszvonalat is működtet, ahol egy igazi ember, nem pedig egy automata fogadja a New York-iak hívásait. Egyetért a lappal a Daily News is, mely azért állt ki Bloomberg mellett, mert szerintük "egyértelműen jó irányba vezeti a várost".

Támogatás név nélkül

Thompson kampányából nem rajzolódott ki érdemben semmilyen koncpeció arról, hogy milyen lenne vezetése alatt a város, inkább Bloomberg bírálatára koncentrált - írja a New York Observer. Még Barack Obama sem állt ki túl határozottan Thompson mellett: az elnöki szóvivőn keresztül annyit üzent, hogy "a demokrata jelöltet támogatja", de a szövegben egyszer sem tűnt fel Thompson neve, miközben Bloomberg érdemeit elismerte. Thompson próbálta bizonygatni, hogy az elnök támogatja. "Nagy megtiszteletés nekem, hogy az Egyesült Államok elnöke kiállt mellettem, különösen azon a napon, amikor átvette Nobel-békedíját" - mondta.

Bloomberg maga is a demokrata pártból indult, később átment a Republikánus Pártba, 2007 óta pedig független, kampányát saját zsebéből fizeti, ami nem jelent gondot számára: Bloomberg a Forbes magazin 2008-as listája szerint 16 milliárd dolláros vagyonával az Egyesült Államok nyolcadik leggazdagabb embere.

Forrás: AFP
Michael Bloomberg (középen) a New York-i metrón

Nem is spórolt a kampányon, második újraválasztására több mint 85 millió dollárt költött, amivel rekordot döntött: saját vagyonából még senki sem költött ennyit saját politikai kampányára. A kampány ezzel együtt sem túl izgalmas - írja a New York Observer. Ezt jól mutatja, hogy legfontosabb beszédét - amely arról szólt, hogy hivatali idejének végén, 2013. december 31-én hogyan néz majd ki New York - egy munkanap délutánján mondta el Bloomberg, ráadásul lényegében csak megismételte korábban is ismert terveit, nem mondott semmi újat.

Chavezhez hasonlítják Bloomberget

Thompson főleg azért támadta Bloomberget, mert a polgármester kezdeményezésére 2008 októberében megszavaztak a képviselők, hogy egy polgármestert másodszor is újra lehessen választani. Korábban legfeljebb nyolc évig maradhatott hivatalában egy városvezető. Bloomberg a változtatást azzal indokolta, hogy a válság idején meg kell adni a lehetőséget az embereknek, hogy a stabilitást nyújtó vezetést támogassák - miközben 2001-ben, mikor Rudy Guliani akkori polgármester akart hasonló változtatást benyújtani, Bloomberg egyértelműen ellenezte a tervet.

Az újraindulás miatt a legnagyobb New York-i spanyol nyelvű napilap, az El Diario Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlította Bloomberget, Chávez ugyanis még az alkotmányt is módosította, hogy ismét indulhasson az elnöki címért. A lap egyébként is Thompsont támogatja, mert szerintük Bloomberg vezetése alatt semmit sem javult a latinók helyzete a városban.

Bloombergnek azonban nem kell túlzottan aggódnia emiatt sem - a New York Observerben közzétett felmérés szerint a választók 45 százaléka mondta azt, egyáltalán nem befolyásolja döntését, hogy Bloomberg már harmadszor lenne polgármester. A felmérésből ráadásul az is kiderül, a New York-iak 25 százaléka nem is tudja pontosan, ki az a Thompson.

Obama figyeli, mit üzennek a választók

A New York-i polármester választás mellett New Jersey és Virginia államban kormányzót is választanak november 3-án, és míg a New York-i választás eredményéből nem igazán lehet tanulságokat levonni, a kormányzóválasztások komoly üzenetet hordoznak Barack Obama amerikai elnök számára.

New Jerseyben és Virginiában is Obama nyert a 2008-as elnökválasztáson úgy, hogy előtte jellemzően repulikánusnak számított mindkét állam. A mostani választási eredmény tehát jelezheti, mennyire tartós a demokraták támogatottsága, és azt is, hogy a republikánusok mennyire tudják kihasználni a demokraták csökkenő népszerűségét - írja a Real Clear Politcs.

New Jerseyben a jelenlegi kormányzó, Jon Corzine, a Goldman Sachs brókerház egykori elnöke a demokrata jelölt, küzdelme a repbulikánus Christopher Christie-vel egyelőre nem lefutott, míg Virginiában a legtöbb előrejelzés szerint szinte biztosan nyer a republikánus Bob McDonnell.

Szinte napra pontosan egy év múlva, 2010. november 2-án szavaznak az Egyesült Államokban a kongresszusi helyek harmadáról, 36 szenátusi helyről, és 36 államban kormányzóválasztást is tartanak. Az egészségügyi reformról szóló, véget érni nem akaró viták és az afganisztáni háború élmélyülése miatt Obama megítélése a felmérések szerint gyorsabban romlik, mint George W. Bushé hivatali idejének elején, igaz, sokkal magasabb szintről is indult.