Iráni politikusok nem kérnek az uráncseréből

Vágólapra másolva!
Befolyásos iráni törvényhozók szombaton elutasították az iráni urán külföldi dúsítására és uráncserére vonatkozó nemzetközi ajánlatot.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ új tervez szerint Irán nukleáris fűtőanyagát Oroszországban és Franciaországban dolgoznák fel, majd az elkészült fűtőrudakat szállítanák vissza az iráni atomerőművekbe. Iráni politikusok azonban mélységesen rosszallották, hogy Teherán lemondjon stratégiai fontosságúnak - és az atomprogramról folytatott tárgyalásokon erős ütőkártyának - tartott uránkészlet nagy részéről.

Több parlamenti képviselő is úgy vélte, országának inkább meg kellene vásárolnia a kutatóreaktorhoz szükséges uránt, mintsem külföldre vinni a meglévő készlet döntő részét. Aleddin Borudzserdi, a teheráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szombaton jelezte: nincs garancia arra, hogy Oroszország és Franciaország az ajánlatot betartva fűtőanyagot szállítana Teheránnak az iráni uránért cserébe.

Egy másik befolyásos törvényhozó, Kazem Dzsalali pedig megismételte: Irán előbb fűtőanyagot akar kapni teheráni reaktorához, mielőtt beleegyezne uránkészlete nagy részének külföldre szállításába. Nyugati diplomaták pénteken már közölték, hogy a nagyhatalmak számára elfogadhatatlan ez az iráni kérés.