Silvio Berlusconi mindenképp a posztján akar maradni

Vágólapra másolva!
Nem érdekli az olasz miniszterelnököt, milyen ítélet fog születni az ellene folyó perekben, ő mindenképp Olaszország kormányfője akar maradni - közölte egy szombaton megjelent könyvében. A bírókat korábban lekommunistázó Silvio Berlusconi most kijelentette, hisz a tényeken alapuló ítélkezésben.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz kormányfő ragaszkodik hozzá, hogyha elmarasztaló bírósági ítélet is születne ellene, akkor is ő marad Olaszország miniszterelnöke - írja a brit Guardian című lap hírportálja. Berlusconi két ügyben állhat bíróság elé azt követően, hogy az olasz alkotmánybíróság megsemmisítette azt a mentelmi törvényt, amely szerint hivatalban lévő olasz közjogi méltóság ellen nem folytathatnak eljárást.

Az egyik per november 16-án kezdődik majd, ebben adócsalással és a könyvelés meghamisításával vádolják, amit médiacége élén követhetett el. A másik per következő tárgyalása november 27-én lesz, itt azért a vesztegetési ügyért kell Berlusconinak felelnie, melyben 600 ezer dollárt fizetett David Mills brit ügyvédnek, hogy tartsa vissza egy ügyben a terhelő bizonyítékokat.

"Még mindig hiszek azoknak a komoly bíráknak a létezésében, akik úgy hoznak súlyos ítéleteket, hogy azokat a tényekre alapozzák" - mondta Berlusconi egy szombaton megjelent könyvében. "Ha minden olyan ügyben, mint ez, elítélnék a vádlottat, az igazság olyan nagy felfordulásával néznénk szembe, aminek esetén még inkább kötelességemnek érezném, hogy a posztomon maradjak - ezzel megvédve a demokráciát és a jogrendet" - tette hozzá a kormányfő.

Berlusconi a Guardian szerint igen dacos hangulatban van az alkotmánybíróság döntése óta. Korábban hevesen támadta az olasz igazságszolgáltatást is, mondván az kommunista bírók kezében van.