Keserűen telik az évforduló Obamának

Vágólapra másolva!
Bár Barack Obama állítólag a hírcsatornák helyett egy kosármeccset nézett, nem is telt volna túl nagy öröme a keddi helyi választások eredményeiben. Mindkét kormányzóválasztáson a republikánusok nyertek, hiába szállt be ő maga is a kampányba. Egy évvel történelmi elnökválasztási győzelme után Obama és a demokrata párt kapott pár pofont a választóktól.
Vágólapra másolva!

Tavaly november 4-én a chicagói Grant Parkban, rengeteg támogatója részvételével ünnepelte történelmi jelentőségű választási győzelmét Barack Obama, most azonban némi aggodalommal figyelhette a Fehér Házból néhány kisebb helyi szavazás eredményét. Már ha egyáltalán követte az eseményeket, a Fehér Ház ugyanis azt közölte, hogy Obama nem a hírcsatornákat, hanem Chicago Bulls kosárlabdacsapat meccsét nézi.

Ez is annak a jele volt, hogy az elnök stábja igyekszik csökkenteni a jelentőségét a keddi választásoknak, amelyek során voksoltak többek között két állam - Virginia és New Jersey - kormányzójáról, valamint New York állam egyik képviselői helyéről.

A tavaly súlyos vereséget szenvedő republikánusok eközben épp azon igyekeztek, hogy minél nagyobb felhajtást csapjanak a szavazások körül, érezték ugyanis, hogy most ők vannak nyeregben. Többen közülük azt hangoztatták, hogy ezek a választások valójában egy népszavazással érnek fel Obama közel egyéves (a hivatali ideje csak idén január 20-i beiktatásával kezdődött meg) tevékenységéről. Az elnök stábja viszont azt hangsúlyozza, hogy ezek olyan választások, amelyek a helyi problémákról szólnak, nem pedig az országos ügyekről.

Elbukták Virginiát a demokraták

Először a virginiai választás eredménye vált ismertté, és a várakozásoknak megfelelően a republikánus jelölt, Robert F. McDonnell nyert. A demokraták ugyan az utolsó pillanatig küldözgettek buzdító e-maileket a szimpatizánsoknak, de a Fehér Ház már rég letett arról, hogy a demokrata jelöltnek, Creigh Deedsnek esélye lehet a győzelemre. Ennek legegyértelműbb jele volt, hogy Obama nem korteskedett mellette, néhány hete pedig az elnöki stáb névtelenséget kérő tagjai arról beszéltek újságíróknak, hogy Deeds nem követte a tanácsaikat és ez az oka gyenge szereplésének.

Pedig egy évvel ezelőtt még Virginiában aratták talán a legédesebb győzelmüket a demokraták. 1964 óta folyamatosan csak a republikánus elnökjelöltek nyertek ebben az államban, Obamának azonban sikerült megszakítania ezt a sorozatot. (Tavaly helyszíni riportban számoltunk be az egyik virginiai gyűléséről.) A kormányzói posztot ráadásul az utóbbi nyolc évben demokrata tölti be (Tim Kaine, aki a jogszabályok szerint nem indulhat újra), így a republikánus Robert F. McDonnell győzelme különösen fájdalmas az elnök pártja számára.

Obamának némi vigaszt nyújthat ugyanakkor az, hogy a New York Times által idézett exit poll adatok azt mutatják, hogy az elnök egykori szavazói nem pártoltak át, egyszerűen csak otthon maradtak, így téve lehetővé McDonnell sima győzelmét.

Nagy tét, durva hangnem

A három kiemelt választás közül a legnagyobb figyelem a New Jersey-i szavazásra irányult, a felmérések alapján ott lehetett a legszorosabb versenyre számítani. Végül ez is republikánus győzelemmel zárult, pedig Obama személyesen is kampányolt a hivatalban lévő demokrata kormányzó, Jon Corzine mellett.

A New Jersey-i választás iránti érdeklődést nemcsak az erőviszonyok kiegyensúlyozottsága fokozta, hanem az is, hogy Corzine kifejezetten keményen támadta republikánus kihívóját, Chris Christie-t. A legemlékezetesebb az a hirdetés volt, amely a politikus ruha alól kivillanó háját mutogatta, így űzve gúnyt Christie súlyfeleslegéből.

A republikánus lecke

Az eredmények szerint a demokraták szoros versenyen győzni tudtak a harmadik érdekesebb választáson, amely egy New York állambeli képviselői helyért folyt. A voksok 88 százalékának összesítése után már biztosnak tűnik, hogy a demokrata Bill Owenst hirdethetik ki győztesnek, Owens csak csekély előnnyel tudott nyerni a konzervatív párti Doug Hoffman előtt.

Ez a kampány inkább republikánusoknak okozott fejfájást, látványosan megmutatta ugyanis belső konfliktusaikat. A párt hivatalosan a mérsékelten konzervatív nézeteiről ismert Dierdre Scozzafavát indította, a republikánus keménymag azonban nem tudta elfogadni az abortuszhoz való jogot és a melegházasságot is támogató politikust.

Így a szimpatizánsok többsége az egyébként országosan jelentéktelen Konzervatív Párt jelöltje, Doug Hoffman mögött sorakozott fel, és őt támogatta több ismert republikánus politikus - köztük a konzervatívok nagy kedvence, Sarah Palin egykori alelnökjelölt - is. Scozzafava végül ki is szállt a versenyből, bár a neve még szerepelt a szavazólapokon.

Növekvő nyomás

A két kormányzóválasztás alapján a republikánusok örülhetnek, és mostantól magabiztosabban támadhatják az elnököt, akit folyamatosan bírálnak azért, mert szerintük túlságosan megnöveli az állam méretét és befolyását. Erősödni fog tehát a nyomás Obamán és a demokrata párton, miközben a törvényhozásban jelenleg is zajlik az indulatos viták által kísért egészségügyi reform kidolgozása, a Fehér Házban pedig hetek óta folynak az egyeztetések a romló afganisztáni háborús helyzet megoldásán.

A keddi szavazások részben előkészületet jelentenek az éppen egy év múlva esedékes képviselőházi és részleges szenátusi választásokhoz. Ha folytatódik az elmúlt egy évre jellemző trend, és tovább gyengül Obama támogatottsága, akkor a jelenleg mindkét házban többségben lévő demokrata pártnak is nehezebb lesz megtartania pozícióját. A republikánusok pedig most úgy érezhetik, jó úton haladnak, hogy egy év múlva visszaszerezzék többségüket, amelyet még Bush elnöksége alatt, 2006-ban veszítettek el.