Eltűnhetnek a keresztek az olasz iskolákból

Vágólapra másolva!
Jogellenesnek nyilvánította az Emberi Jogok Európai Bírósága azt a régi olaszországi rendelkezést, amely szerint minden iskolában kötelező keresztet akasztani a falra. Az olasz kormány felháborodott a döntésen, és közölte, hogy fellebbezni fog.
Vágólapra másolva!

Az 1920-as évekre nyúlik vissza az a jogszabály, amelynek értelmében az olaszországi iskolákban kötelező a falakra keresztet akasztani, az Eemberi Jogok Európai Bírósága azonban most jogellenesnek nyilvánította ezt az előírást - írja a BBC.

A strasbourgi székhelyű bíróság szerint a keresztek elhelyezése sérti a szülők jogát, hogy a maguk választotta vallás szerint neveljék a gyerekeiket, és sérti a diákok vallásszabadsághoz fűződő jogait is. A bíróság egy olasz anya, Soile Lautsi beadványa alapján hozta meg a döntését. Az asszony azért fordult a testülethez, mert szeretné a gyerekeit szekuláris nevelésben részesíteni.

A döntés felháborodást váltott ki a többségében katolikus ország lakosságának egy részében. Mariastella Gelmini oktatási miniszter közölte, hogy a kereszt nem a katolicizmus jelképe, hanem a "hagyományainké". A kormány kijelentette, hogy nem fogadja el a döntést, és fellebbezni fog.