H1N1-járványt gyanít Ukrajnában a WHO

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet feltételezése szerint az új típusú influenza vírusa okozza a járványt Ukrajnában, bár biztosat csak további tesztek elvégzése után tudnak mondani. Az október elején kezdődött járvány körül Ukrajnában továbbra is sok az ellentmondás, a helyi járványügyi főorvos épp hétfőn tagadta, hogy az újinfluenza okozná a tömeges megbetegedéseket. 
Vágólapra másolva!

"Laboratóriumi tesztek kimutatták a legfertőzöttebb ukrán megyék közül kettőben a H1N1 vírus jelenlétét. Miután a világjárványt okozó vírus lett világszerte a domináns vírustörzs, feltételezhető, hogy a legtöbb influenzás fertőzést a H1N1 okozta Ukrajnában" - áll az ENSZ egészségügyi szervezetének honlapján kedden közzétett közleményben. A WHO ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy még további tesztekre van szükség, mielőtt biztosat tudnak mondani.

Ukrajnában október utolsó napjaiban kezdett rohamosan terjedni egy súlyos légúti megbetegedéssel járó járvány, ami felkészületlenül érte az országot, és sok az ellentmondás a hatóságok részéről.

Az ukrán közegészségügyi és járványügyi főorvos, Olekszandr Bilovol hétfő este azt nyilatkozta, hogy az adataik szerint Ukrajnában nincs új típusú influenzajárvány (részleteket erről ebben a cikkünkben olvashat).

Hétfőn délelőtt például Julija Timosenko miniszterelnök a sajtónak azt mondta, hogy Ukrajnában 14 esetben mutatták ki az új típusú influenzát. Alig egy órával később az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese 22 újinfluenzás megbetegedésről beszélt, amit a pontatlan fogalmazás miatt sokan úgy értelmeztek, hogy ennyi halálos áldozatot követelt a H1N1 vírusfertőzés.