A bolíviai verziót erősíti a Flores-akció videósa

Vágólapra másolva!
A Rózsa-Flores Eduardo és társainak megöléséről szóló hivatalos bolíviai verziót erősítette meg vallomásában az a rendőrnő is, aki a katonai akcióról készült videofelvételt készítette. A helyi ellenzék szerint egy video bizonyítja, hogy manipulálták a helyszínt, a rendőrnő azonban ezt tagadta.
Vágólapra másolva!

Megerősítette a hivatalos álláspontot az a bolíviai rendőrnő, aki videofelvételt készített a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport erőszakos felszámolása után tartott szállodai házkutatásról. A bolíviai ellenzék ezt a felvételt annak bizonyítékaként tartja számon, hogy a hatóságok manipulálták a helyszínt és utólag helyeztek el ott bizonyítékokat. A rendőrnő ezzel szemben azt állítja, hogy éppen az ő felvételét hamisították meg.

Marilin Judith Vargas Villa október 30-án tett vallomást Marcelo Sosa, a nyomozást felügyelő ügyész előtt, és azt mondta neki, hogy "a televíziókban bemutatott videofelvétel nem ugyanaz, mint amit ő készített, mert a hang, a felirat és az egész kontextus és tördelés szándékosan meg lett változtatva és szerkesztve" - jelentette a bolíviai hírügynökség, amely megkapta a vallomás szövegét.

A Rózsa Floresék elleni akcióról azt mondta, hogy csak a kezdés "előtt pár perccel értesítették őket, hogy végre kell hajtani egy bevetést a Las Americas szállodában, ahol nagyon veszélyes, és valószínűleg felfegyverzett személyek vannak". "Az emeleten csoportokra oszlottunk. Robbanás hallatszott, és kiabálás, hogy itt a rendőrség. Behatoláskor lövések értek bennünket, és összecsapás alakult ki. Azokban a szobákban, ahonnan nem válaszoltak tüzeléssel, két egyént tartóztattak le, aki nem tanúsítottak fegyveres ellenállást" - mondta a felvételen Karen néven emlegetett Vargas Villa az ügyésznek. Hozzátette azt is, hogy "az őrizeteseket semmiféleképpen sem kínozták meg egy pillanatig sem".

A rendőrnő tagadta azokat az állításokat is, hogy a kollégái bizonyítékokat helyeztek el utólag a helyszínen. "Teljes mértékben tagadom, hogy az említett dolog megtörtént volna" - válaszolta az ezt firtató kérdésre. Tagadta azt is, hogy a videofelvételt ő adta volna át Bernardo Montenegro ellenzéki parlamenti képviselőnek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kl2R5H3wAAt9VWk9

Az állítólagos manipulálásról szóló video

Montenegro képviselő ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a helyszínt megváltoztatták. A La Razón című fővárosi lap szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy összevetette a szóban forgó videofelvételt azzal, amelyet a parlamenti vizsgálóbizottság készített a helyszínen pár nappal a kommandósakció után, és jelentős különbségeket fedezett föl. A különleges alakulat által készített első felvételen még nem voltak például golyónyomok ott, ahol ők később több helyen is lefilmeztek ilyeneket - mondta.

Az állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor, április 16-án a belbiztonsági kommandósok agyonlőtték a bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A szintén Szovátáról való, magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A kormány terrorizmussal, és szakadár fegyveres erő szervezésével vádolja őket, és az állítólag őket felfogadó bolíviai üzleti-politikai csoportosulást.