A keménykezű Obamában bízik az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió bízik Barack Obama amerikai elnök kemény vezetésében, hogy siker koronázhassa a közelgő koppenhágai klímakonferenciát. Azonban Obama kezét is megkötik politikai ellenfelei, akik ellenzik a károsanyag-kibocsátás radikális csökkentését. Az ENSZ-főtitkár sem remél óriási áttörést a dán fővárosban.
Vágólapra másolva!

Sürgető az Egyesült Államok és az Európai Unió számára, hogy megkettőzzék az erőfeszítéseiket a közelgő koppenhágai klímakonferencia alőtt - mondta Barack Obama amerikai elnök kedd este. Obama az EU vezető tisztviselőivel folytatott megbeszélést Washingtonban - írja a BBC.

A dán fővárosban tartandó konferencián a világnak el kéne fogadnia egy megállapodást, ami a szén-dioxid-kibocsátásról szóló kiotói paktumot váltja majd fel. Al Gore volt amerikai alelnök és elnökjelölt közölte, bízik Obama elkötelezettségében, hogy előrelépést érjen el a környezetvédelem terén.

Azonban az amerikai belpolitikai helyzet, a BBC szerint bonyolítja a dolgokat. Obama ellenfelei ugyanis ellenzik a károsanyag-kibocsátás radikális visszafogását.

"Megállapodtunk, hogy sürgető lenne erőfeszítéseink megkettőzése a következő hetekben a koppenhágai konferenciáig, hogy (...) haladást érjünk el mindabban, ami megakadályozhatja, hogy ökológiai katasztrófa következzen be" - mondta Obama az amerikai fővárosban.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: Obama bizakodóvá tette őt Koppenhága előtt. "Az Egyesült Államok erős vezetésével valóban megállapodhatunk" - jelentette ki.

A kiotói egyezmény értelmében 37 fejlett ipari állam vállalta, hogy az 1990-es szinthez képest 5 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást 2012-ig. Ezt a megállapodást kéne felváltani egy újjal Koppenhágában.

Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár nem túl bizakodó, szerinte nem születik megállapodás Dániában. Több ENSZ-tisztviselő is hasonlóan vélekedik, szerintük sem jöhet létre minden kérdésben megegyezés az év végéig. A Nobel-békedíjas Al Gore erre azt nyilatkozta, szerinte az sem lenne katasztrófa, ha csak egy keretegyezmény születne, nem pedig egy kötelező erejű megállapodás.

A közelgő koppenhágai csúcsról készült előzetes cikkeinket itt olvashatja.