Az ügyésznek sem tetszik a Malina Hedviget meghazudtoló jelentés

Vágólapra másolva!
Kiegészítést kért a Malina Hedvigről készített orvosi jelentéshez a szlovák főügyészség - írta egy szlovákiai hírportál szerdán. A 2006-ban Pozsonyban megvert lányról készített szakértői jelentést korábban Malina Hedvig ügyvédje is kritizálta.
Vágólapra másolva!

Nem elégedett a szlovák főügyészség a 2006-ban Nyitrán megvert magyar diáklány, Malina Hedvig egészségi állapotáról készített orvosi jelentéssel - tudta meg az Aktuálne.sk szlovák hírportál. A lap Ctibor Kostálra, a főügyész helyettesére hivatkozva azt írta, hogy az ügyészség a szakértői jelentés kiegészítését kérte.

A jelentés készítője, Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi karának dékánja a hírportál szerint egyelőre nem tett eleget a kérésnek, és nem volt hajlandó elárulni azt sem, hogy milyen kiegészítést vár tőle a hatóság. Az Aktuálne.sk szerint a kérés azokkal a kifogásokkal van összefüggésben, amelyeket Malina Hedvig ügyvédje fogalmazott meg a jelentésről. Roman Kvasnica ügyvéd a hírportál szerint azt kifogásolta, hogy az orvosi jelentést készítő bizottság legalább kilenc tagja nem tett igazságügyi szakértői esküt, tehát az így elkészült jelentés nem tekinthető szakértői jelentésnek.

Az orvosi jelentés a szlovákiai főügyészség megrendelésére készült. Peter Labas jelentése végén 12 orvost sorolt fel, azt állítván, hogy konzultált velük a jelentés készítése során. Ezeknek az orvosoknak az aláírása azonban nem szerepel a dokumentumban, s többen közülük nyíltan elhatárolódtak a jelentéstől.

Október elején az Új Szó című szlovákiai magyar napilap írt arról, hogy hazugságok vannak a Malina Hedvig CT-vizsgálatának eredményéről készített jelentésben (erről részletesen itt olvashat). Egy hónappal korábban, szeptemberben pedig több szlovák orvos közölte, hogy nem is látták azt a jelentést, amely többek között rájuk hivatkozva tett megállapításokat Malina Hedvig sérüléseiről (erről részleteket itt talál).

Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, és feszültséget keltett Pozsony és Budapest között. A diáklány 2006 nyarán azt vallotta, hogy két bőrfejű megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen azóta eljárás folyik hamis tanúzás miatt.