Mentőcsapatot küldtek a Himalájában eltűnt magyarokért

Vágólapra másolva!
Öttagú mentőcsapat keresi azt a négy magyar hegymászót, akik egy ember által még meg nem mászott csúcsot akartak meghódítani a kínai Szecsuán tartományban, a Himalája keleti részében. A mentőcsapatot magyar idő szerint csütörtök hajnalra várják vissza, a mentést a rossz idő és az ismeretlen terep nehezíti. A magyar expedíció tagjai a honlapjukon szereplő utolsó bejegyzésekben nehézségekről írtak. A hegy elsősorban a lavinák miatt veszélyes - írta az [origo]-nak egy dán hegymászó, aki ugyanezt a hegyet szeretné megmászni.
Vágólapra másolva!

Öttagú mentőcsapat indult a kínai Szecsuán tartományban eltűnt magyar hegymászók felkutatására - mondta az [origo]-nak Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul. A főkonzult erről a szecsuáni hatóságok tájékoztatták, vagyis a magyarokat hivatalosan is eltűntként kezelik.

A mentőcsapat szerdán már a hegynek azon a részén járt, ahol nincs térerő, így arról, hogyan áll a keresés, egyelőre nem lehet semmit sem tudni. A hegyi mentőket, kínai idő szerint csütörtök délre (magyar idő szerint hajnali ötre) várják vissza, legkésőbb ekkor már várhatóan többet lehet tudni arról, milyen eredménnyel járt a mentőexpedíció - mondta a főkonzul. Az eddigi jelentések szerint a mentést nehezíti, hogy ismeretlen terepről van szó, és az időjárási körülmények sem kedveznek, mert esik az eső.

A pekingi magyar külképviselet továbbra is várja a kínai külügyminisztérium szerdára ígért részletes tájékoztatását. A magyar külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a vélhetően érintett hegymászók hozzátartozóival, de neveket továbbra sem közölt. A térségbe egy magyar expedíció indult, feltehetően róluk van szó.

Nehézségek

A négytagú magyar hegymászócsoport a szecsuáni tartományi fővárostól, Csengdutól légvonalban több mint 200 kilométerre, délnyugatra fekvő, 6079 méter magas nem hivatalosan Zsen Csong Fengnek (Ren Zhong Feng) nevezett, ember által még meg nem mászott csúcs meghódítására utazott a térségbe (Nézze meg a csúcsot a ezen térképen!). Elvileg október 31-én kellett volna visszaérkezniük a tartományi fővárosba, de ez nem történt meg. Az expedíció saját honlapjának utolsó bejegyzése október 22-i, amelyben nehézségeikről adott hírt a csapat két nő tagja.

Forrás: expedicio.julianus.hu
Az utolsó, október 21-én készült kép a hegymászókról (forrás: expedicio.julianus.hu)

"Ma útkeresés volt az é falban. 5500mig ok, tovább kérdéses. Mindenki jól van" - írta Tolnay Katalin. "Északi falról visszapattantunk egyelőre, fiúk 5500-ig jutottak, de onnan nincs tovább. Közben megint bejött a köd és a havazás, nem is látni, merre kéne menni. Újabb várakozás. Mindenki jól van" - írta Mikolovits Veronika.

A honlap szerint a négy hegymászó közül hárman tagjai az Excelsior egyesületnek, amelynek elnöke, Nemes Zoltán az [origo]-nak kedd este azt mondta, egyelőre ő is tájékozódik az ügyben. A csapat eltűnéséről először kedden adott hírt a kínai sajtó, amelyet a kínai külügyminisztérium még nem, de a szecsuáni helyi hatóságok már megerősítettek.

Forrás: Kristoffer Szilas
A csúcs északnyugat felől (a kép baloldalán)

Lavinaveszélyes hegy

A hegy környéke meglehetősen kemény terep, de a fő veszélyt a lavinák jelentik - írta az [origo] e-mailben feltett kérdéseire Kristoffer Szilas dán hegymászó, aki két társával készül megmászni ugyanezt a hegyet. Ők egy héten belül indulnak. Szilas szerint a fő veszélyt a hegy környékén a lavinák jelentik, mivel helyi időjárás meglehetősen száraz, és a hóréteg túl lazán kötődik a felszínhez. A dán hegymászó szerint a térségben idén tavasszal három amerikai hegymászó meghalt emiatt, és korábban is történtek halálos balesetek. Az apja révén magyar származású Szilas azt írta, hogy ők az északi gerinc felől közelítik meg a csúcsot, mivel ott kevésbé lavinaveszélyes.

A Minya Konkától - Szecsuan legmagasabb, 7566 méteres hegycsúcsától és Tianwan folyótól délre fekvő Zsen Csong Feng egy közelben lévő tó után kapta - nem hivatalos - elnevezését Tamocu Nakamura japán hegymászótól, aki tavaly ősszel vezetett expedíciót Szecsuánba. Ez az egyike annak a néhány 6000 méter feletti csúcsnak a tartományban, amelyet még nem mászott meg ember. Nakamura expedícióján is ilyen csúcsokat keresett. Az expedícióról szóló rövid beszámolóban a japán hegymászó arról írt, hogy nem talált utalásokat korábbi expedíciókra, amelyet a hegyhez vezettek volna, vagy hogy valaki más is lefényképezte volna. (A csúcsról a cikkben szereplő képeket egy dán hegymászó, Kristoff Szilas készítette.)

Legutóbb a múlt héten kerültek bajba magyar hegymászók. A három hegymászó egy hegyoldalban rekedt az olaszországi Alpokban lévő Ortles-hegyen. A mentőcsapat az éjszaka kellős közepén hozta le őket. Augusztusban Ausztriában meghalt egy magyar hegymászó, aki 90 méteres mélységbe zuhant egy sziklafalról. A Himalájában tavaly a Manaszlu megmászásakor szenvedett halálos balesetet egy hegymászó, Szabó Levente, akinek társai ellen családja feljelentést tett. A társak szerint ők úgy jártak el, ahogy azt a helyzet megkövetelte (itt elolvashatja, mikor áll elő az a helyzet, amikor a társak segítése nem megoldható).