Elítélték az emberrabló CIA-ügynököket Milánóban

Vágólapra másolva!
Egy olasz bíróság börtönbüntetésre ítélt több mint 20 CIA-ügynököt, akik még 2003-ban elraboltak egy muzulmán papot Milánóban. Az Egyesült Államok sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de miután az ügynököket nem adta ki, így kétséges, hogy végre tudják-e hajtani rajtuk az ítéletet az olaszok.
Vágólapra másolva!

A milánói bíróság 23 amerikait - egy kivételével mindannyian az amerikai hírszerzés, a CIA ügynökei - és két olasz titkos ügynököt ítélt el egy muzulmán vallási vezető 2003-as elrabléása miatt. A vád szerint az ügynökök Milánóban elrabolták az Abu Omar nevű férfit, majd Egyiptomba küldték, ahol állítólag megkínozták - írja a BBC.

Ez volt az első bírósági ítélet a korábbi amerikai kormányzat által folytatott gyakorlatról, amelye szerint egyes, terrorizmussal gyanúsított embereket olyan országokba vittek, ahol az emberi jogokkal mit sem törődve kínzásoknak is alávethették őket. Az ilyen akciók a 2001. szeptember 11-i merényletek után George Bush akkori elnök által indított terror elleni háború részei voltak.

Az amerikaiakat távollétükben ítélték el, az Egyesült Államok ugyanis nem adta ki őket Olaszországnak. Így kétséges, hogy valaha is letöltik-e a rájuk kiszabott több éves börtönbüntetéseket. Az amerikai kormányzat csalódását fejezte ki az ítélet miatt. A külügyminisztérium egyik szóvivője jelezte, valószínűleg fellebbezni fognak a döntés ellen az amerikai vádlottak.

Oscar Magi bíró ejtette a vádat három amerikai állampolgár, közte a CIA római irodájának egykori vezetője ellen, diplomáciai mentességük miatt. Hasonlóképpen felmentették az olasz katonai hírszerzés volt vezetőjét, Nicolo Pollarit és hajdani helyettesét. Ügyükben a védelem azt állította, hogy semmi közük az emberrabláshoz, de ezt nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani, mert ahhoz államtitkot kellene nyilvánosságra hoznia, ezt pedig a törvény tiltja.